13°C weather icon

Pozdrav s vrha Austrije

18.06.2008.

19.6.08.

Pozdrav s vrha Austrije!

Mlada postava Speleološko – alpinističkog kluba „Ekstrem“ Makarska jurišala je od 6. lipnja 2008. najviši vrh Austrije, Grossglockner. Rezultat - kao i kod naših Vatrenih, pobjeda i to ne 1:0, već 3:0.

 

 


Unatoč vremenskim neprilikama i nevjerici slovenskih graničnih policajaca, da Hrvati u to vrijeme u Austriju ne putuju na Euro, već u planine, u subotu ujutro u 9 sati stigli su u Kals am Grossglockner, odnosno 1918 metara visok Luckner Haus. Nakon što su popili čaj, uputili su se po kiši i susnježici na sat vremena i 323 metra visine udaljen Lucknerhutte.
Kako sezona još nije službeno započela, kuća i svi objekti iznad Lucknerhutte bili su zatvoreni. Zato se odmah nastavilo dalje. Već za dva sata stigli su na 2802 m nadomrske visine, do Stuedlhutte. Od tog mjesta preko ledenjaka Koednitze i njegovih rupa, potočića i mostića vodi staza do Orlovog gnijezda (AdlersRuhe) i kuće na njemu. Kako je kuća bila otvorena, „Ekstremovci“ su se zavukli u zimsku sobu i u vrećama za spavanje prikupljali snagu za nastavak pohoda na vrh, koji ih je čekao sutra.
Nakon priključenja tri Rumunja, koji su došli sa sjeverne strane preko ledenjaka Pastarze, polazak, planiran u 5 sati ujutro, radi preguste magle odgođen je za oko 7,30.

 

 


Bio je to dan kada je mlada postava "Ekstrema" imala cilj – osvojiti sam vrh. Navezivanje na Kleine Glocknera i prolazak uskim grebenom, potpuno pokrivenim snijegom i ledom do vrha te na samom završnom grebenu priključuje jedinog od članova rumunjske ekipe, koji je ipak odlučio ne odustati pa zajedno izlaze na vrh.
Kako se vrijeme sve više pogoršavalo, vremena za gubljenje nije bilo, tek obavezna slika na vrhu i povratak u dom, skupljanje stvari i ostatka ekipe pa povratak u dolinu.

 


Čalnovi SAK Ekstrema zahvaljuju Parku prirode Biokovo na ustupljenom kombiju bez kojega ovaj pothvat ne bi bio moguć.
Kažimo i kako na drugom kraju svijeta njihova četvorka (Željko Bockovac, Edo Retelj, Ivan Rakić, Velimir Juras) osvaja 5684 m visok vrh Vallnarachu, u sklopu aklimatizacijskih priprema i, što je još ljepše, izgleda da su prvi Hrvati na tom vrhu.

makarska logo