1°C weather icon

Povodom 60 godina HGSS-a - izložba Zorana Ercega

01.11.2010.

2.11.2010.

Povodom 60 godina uspiješnog rada Hrvatske gorske službe spašavanja,
HGSS i Foto klub Fotoakademija Split organiziraju izložbu fotografija
autora Zorana Ercega sa motivima prirode i gorskog spašavanja u
Gradskoj knjižnici Marka Marulića Split, Ulica slobode 2.

Otvaranje izložbe je u utorak, 02.11.2010. god u 19 sati.


Fotografije izložene na izložbi, kao i sama izložba, dio su proslave 60. obljetnice organiziranoga gorskog spašavanja u Hrvatskoj.
O izložbi
Mada je gorsko spašavanje puno starije i postoji od kada postoji i planinarska organizacija (1874.), 1950. godine osnovana je posebna nacionalna spasilačka organizacija HGSS, pa u ovoj 2010. godini uz niz manifestacija i aktivnosti obilježavamo ovaj značajan jubilej i ovom splitskom izložbom Zorana Ercega.
«U proteklom periodu spašeno je na desetke tisuća ljudskih života, i to uglavnom tamo gdje je teško, nepristupačno i u dramatičnim okolnostima. U takvim uvjetima teško je fotografirati, pa su najzanimljiviji detalji i ponekad presudne bitke za ljudski život ostali nezabilježeni.
No zahvaljujući autoru izložbe, Zoranu Ercegu, s kojim surađujemo posljednjih nekoliko godina, mnoge atraktivne (ali nadasve realne situacije) ostale su zabilježene. Zoran nas je pratio u mnogim akcijama i dok smo mi svi bili u grču borbe, ponekad neosjetljivi i na vlasutitu bol i napore, te koncentrirani na vlastitu sigurnost i sigurnost onih koje spašavamo ili na zadaće koje radimo, njegov fotoaparat i video kamera bili su vrlo osjetljivi i otvoreni, te su bilježili detalje, sekvence, a ponekad i čitave akcije spašavanja. Ponekad to nije bilo samo evidentiranje naše aktivnosti, ponekad je to bila i djelatna pomoć, poglavito u potragama gdje su njegove fotografije nakon analize pomogle u lociranju traženih objekata i osoba. U toj aktivnosti i sam je s nama dijelio zimu i hladnoću , napore, a ponekad i opasnosti. Zahvaljujući tome, jedan dio aktivnosti naše Službe (preventiva i edukacija), ali i najpresudniji trenutci u kojima su spašavani ljudski životi, dostupan je i može biti zanimljiv i široj javnosti» rekao je Vinko Prizmić pročelnik HGSS-a.
O autoru:
Zoran Erceg (1959.) umirovljeni je ratni snimatelj, fotoreporter i redatelj.
Njegove su fotografije, a osobito TV-prilozi obišli svijet, priskrbivši mu u medijima naziv "Čovjek koji je snimio rat".
Njegov prvi dokumentarni film "Ratni zapis iz bosanske posavine" pobudio je interes televizijskih kuća od Japana do Amerike.
Nakon zadnjeg ranjavanja na sarajevskom aerodromu, kao 80-postotni invalid, posvetio se studijskom snimanju i edukaciji mladih.
Osnivač je Foto kluba, Fotoakademija Split.
Svoje znanje i bogato iskustvo stečeno tijekom 37 godina bavljenja fotografijom prenosi na mlađe generacije kako bi ih naučio da fotogeničnost ne postoji, već da postoje samo dobri i loši fotografi.
Misija Zorana Ercega je kroz radionice Fotoakademije educirati ljubitelje fotografije, te ih potaknuti da to stečeno znanje primijene u humanitarnom radu, a posebno pomažući pojedincima i udrugama koje skrbe o osobama s posebnim potrebama.
HGSS.






makarska logo