9°C weather icon

Potražna vježba Gorske Službe Spašavanja

08.02.2010.

9.2.10.


Izvješće: HGSS stanica Makarska
Foto: Boris Turina


U subotu i nedjelju, 06.-07.02. 2010., na širem području Vrgorca održana je potražna vježba na kojoj su sudjelovali spašavatelji iz HGSS stanice Split i HGSS stanice Makarska s ukupno 57 članova, gdje se prema već utvrđenim scenarijima odradilo više zasebnih vježbi, kao i teoretskih predavanja.
Stalna obuka i spremnost članova službe provodi se raznim tečajevima i vježbama kako bi rutina u radu u stvarnim situacijama bila što je moguće veća, a sve u funkciji sigurnosti unesrećenih osoba kao i samih spašavatelja. Tako je prvog dana uglavnom odrađivana priprema za potražne akcije, rad s GPS-om i kompjutorska priprema s OziEexplorerom kao i same potrage na terenu Velikog Prologa.
Drugog dana cilj vježbi je bio pronalazak i spašavanje unesrećenih osoba u raftingu i na rijekama. U tim složenim vježbama korišteni su svi raspoloživi resursi službe i oprema. Tako su svoj dio odradili obučeni ronioci, spašavatelji na divljim vodama i svi ostali koji su prema svojim sposobnostima i uvježbanosti sudjelovali u postavljenim zadaćama. Nakon pronalaska unesrećenog u rijeci Matici spašavatelji su ga s medicinskom ekipom zbrinuli te ga u gumenom čamcu – raftu spustili niz umjetni kanjon rijeke do prikladnog mjesta gdje je na mostu uz pomoć vertikalnog izvlačenja isti izvučen na obalu. Dok se odvijalo spašavanje unesrećenog, druga ekipa uz pomoć ronioca pretraživala je dno rijeke u potrazi za utopljenikom. Svi postavljeni zadaci i plan je ostvaren tako da je uigravanje ekipe i priprema za neke slične scenarije koji se mogu u stvarnosti dogoditi odrađena uspješno.


makarska logo