10°C weather icon

Potpisani kupoprodajni ugovori: Počinju radovi na proširenju groblja u Velikom Brdu

20.09.2016.

Grad Makarska i vlasnici zemljišta k. o. č.z. 587/1,587/2  i 587/3 k.o. Veliko Brdo potpisali su kupoprodajne ugovore kojima se omogućuje proširenje postojećeg groblja u Velikom Brdu. Gradonačelnik Tonći Bilić ugovore s vlasnicima zemljišta potpisao je temeljem odluke Gradskog vijeća koja je donesena 15. srpnja 2016. Radovi na izgradnji novih grobnica trebali bi početi odmah nakon završetka projekta koji bi, prema najavama, trebao biti gotov krajem listopada ove godine.

Podsjetimo, Gradsko vijeće u srpnju je jednoglasno je podržalo Odluku o suglasnosti za otkup zemljišta radi proširenja postojećeg groblja u Velikom Brdu kojom je gradonačelnik Tonći Bilić dobio ovlasti za sklapanje kupoprodajnih ugovora s vlasnicima zemljišta. Riječ je o zemljištu južno od postojećeg groblja kvadrature 1388 metara četvornih koje će Grad od privatnih vlasnika otkupiti po cijeni od 1.092,78 kuna po metru četvornom.

Ukupan iznos od 1.516.782,59 kuna vlasnicima bi trebao biti isplaćen u dva obroka: prva polovica 8 dana nakon potpisivanja ugovora o kupoprodaji, a druga polovica nakon pravomoćnosti sudske presude kojom će biti utvrđeno isključivo vlasništvo Grada Makarske na zemljištu na kojem se nalazi postojeće groblje u Velikom Brdu. Naime, postojeće groblje koje leži na čestici zemlje 587/4 formalno je u zemljišnim knjigama upisano na iste vlasnike pa Grad Makarska drugi obrok želi uplatiti tek nakon što mu od istih osoba bude priznato pravo vlasništva za spomenutu česticu.

Ova odluka ima veliku važnost s obzirom na činjenicu da Gradsko groblje Sv. Križa u Makarskoj više nema slobodnih grobnica niti mogućnosti širenja. Grad Makarska nema druge lokacije na kojoj bi u skorom vremenu mogao osigurati nove grobnice pa je konačno postizanje dogovora s vlasnicima zemljišta pozdravljeno od strane svih političkih stranaka koje participiraju u Gradskom vijeću. Zemljište koje će Grad Makarska otkupiti još je od 2006., kada je usvojen Prostorni plan Grada Makarske, planirano za širenje groblja. Prve razgovore s vlasnicima zemljišta započela je bivša vlast prije 6-7 godina, no imovinsko-pravni odnosi ostali su kamen spoticanja. Aktualna gradska uprava uspjela je pregovore dovesti do završne faze te time omogućila izgradnju prijeko potrebnih novih grobnih mjesta. Radovima na rekonstrukciji i proširenju mjesno groblje u Velikom Brdu napokon će dobiti primjeren izgled.

makarska logo