13°C weather icon

Poštujmo njihove znakove

13.02.2008.

14.2.08.

Tema redovnog sastanka Povjerenstva za osobe s invaliditetom grada Makarske, koji se održao jučer u prostorijama Udruge roditelja djece sa smetnjama u razvoju „Sunce“ ovog puta bila je: „Olakšice u plaćanju prijevoza osobama s invaliditetom". Na poziv predsjednice Branke Baletić Povjerenstvu se pridružio Drago Šimić, stručni savjetnik u Gradu Makarskoj koji je proučivši Zakon o povlasticama o unutarnjem putničkom prometu NN br 97/2000 istaknuo kako invalidne osobe imaju pravo na povlasticu u unutarnjem putničkom prometu od 75% od redovne cijene vozne karte za četiri putovanja godišnje, željeznicom i brodom. Način i ostvarivanje prava povlastice za invalidne osobe utvrđuje se potvrdom koju izdaje nadležni županijski ured.

Dražen Kuzmanić, član Povjerenstva i pročelnik Odjela za društvene djelatnosti izvijestio je o samom tijeku nabavke transportera za osobe s invaliditetom Jolly, koji bi prema posljednjim informacijama u Makarsku trebao biti isporučen kroz mjesec dana.
Grad će također uz vlastita sredstva, te uz pomoć sredstava prikupljenih prodajom kalendara u oči Božića kupiti dugo iščekivani transporter. Zgrada suda u Makarskoj dobit će Jolly na korištenje. Naglašeno je kako ovo ne bi trebao biti i posljednji ovakav transporter, jer će po analizi svrsishodnosti biti razmatrana namjera nabavke još jednoga.
Inicijativa koja je potaknuta također od strane odbora - uređenje javnog WC –a u gradu i prilagodba osobama s invaliditetom, uskoro bi trebala biti tema rasprave na sjednici Gradskog poglavarstva Grada Makarske.

 Odboru za promet upućen je zahtjev za provjerom postojećih i
 obilježavanje novih parking mjesta automobila s osobama s
 invaliditetom. U tom smislu provjerit će se i mogućnosti izdavanja
 posebnih naljepnica za besplatni parking automobila osoba s
 invaliditetom.

 

Zaključak sastanka je kako treba dodatno apelirati na javnost kako bi se ova parking mjesta koristila isključivo u svrhu kojoj su namijenjena.

makarska logo