14°C weather icon

Postavljanje Meteorološkog stupa

29.11.2007.

30.11.07.


                   

Danas je na Gradskoj rivi postavljen novi Meteorološki stup „Vrime od porta“, inače prvi Hrvatskoj, projekt firme Magična svjetlost d.o.o. iz Zagreba.
Po čemu je upravo ovaj Meteorološki stup tako poseban? „Vrime od porta“ na jednom mjestu pruža stalnu i dinamičnu turističku i servisnu informaciju. U izradi Projekta uključeni su stručnjaci iz raznih područja: meteorologije, informatike, turizma, bankarstva, telekomunikacija i industrijskog dizajna. Rezultat te suradnje je inovativni multifunkcionalni višenamjenski meteorološki stup suvremenog dizajna i plemenitih materijala, prilagođen ambijentu u koji se interpolira. Stup sadrži bankomat, soft touch ekrane s permanentnom internetskom vezom, hotspot, banku servisnih,kulturnih i turističkih informacija, analognu meteorologiju, indikator UV-zračenja ili mjerač čistoće zraka (ovisno o podneblju na kojem je stup postavljen), sat.
Projekt « VRIME OD PORTA » jedinstven je i inovativan 24 satni informacijsko- komunikacijski servis koji je nastao kao rezultat suradnje hrvatskih stručnjaka iz raznih oblasti, a koji u fokus stavlja nove tehnologije i zanimljive sadržaje potrebne kako turistima tako i domaćem stanovništvu.

                   

Stup je oblika krnje četverostrane piramide autora Josipa Radića, dizajniran od eminentne hrvatske dizajnerice Romine Radović, obložen bračkim kamenom.
U njemu je smješten BANKOMAT za financijske transakcije banke partnera (podizanje gotovine, kupovanje bonova za mobilne aparate, a moguće je staviti i software za plaćanje ribolovnih dozvola, plaćanje trajektnih karata i sl.), dva SOFT-TOUCH EKRANA od kojih se na jednom nalaze informacije vezane za mjesto kao mikro lokaciju (kulturni vodić, gastro vodić, organizirani izleti, slobodni smještaj, te audio vodić za turiste na nekoliko jezika – jednostavno prenosivih na mobilni aparat putem bluetooth tehnologije …) a na drugom se nalaze informacije vezane za Hrvatsku kao makro lokaciju te Internet općenito( satelitska meteorologija, nautičke informacije, pregled svjetskog tiska ...).


 Na stražnjoj strani stupa nalazi se servisni ulaz na kojemu su
 zapisani podaci grada u kojem se stup nalazi ( ime grada te
 njegova geografska širina i dužina ).
 U gornjem dijelu stupa nalaze se METEOROLOŠKI INSTRUMENTI:
 termometar, barometar, hidrometar te meteograf koji bilježi i
 zapisuje dnevne vrijednosti temperature, vlage i tlaka. U sklopu
 meteorologije nalaze se i korisni podaci kao što su točno vrijeme
 (radio sat) te indikator UV-zračenja (na moru) ili mjerač kvalitete zraka ( unutrašnjost), dvije internet kamere i Hotspot uređaji.
Iznad meteorološke stanice nalazi se svjetleća kapa namjenjena za reklamu na kojoj se nalazi vjetrokaz koji pokazuje smjer i jačinu vjetra te antena Hotspot uređaja.

Kao idealnu lokaciju, Grad Makarska odredio je Šetalište fra Jure Radića, a na vrijeme ćemo Vas obavijestiti o svečanom puštanju u rad Meteorološkog stupa.

makarska logo