11°C weather icon

Poslovni uzlet po drugi put održan u Makarskoj: Lokalna razvojna agencija MARA kao potpora poduzetništvu i razvoju

05.04.2017.

Makarska je u u utorak po drugi put bila domaćin Poslovnog uzleta, manifestacije namijenjene malim i srednjim poduzetnicima, OPG-ovima i drugim zainteresiranim građanima željnih kontinuiranog usavršavanja poslovnih znanja i vještina. Poslovni uzlet Grada Makarske, u organizaciji Poslovnog dnevnika, održao se u hotelu Osejava. Za skup se prijavilo 80- ak sudionika koje su na početku pozdravili: Vladimir Nišević, glavni urednik Poslovnog dnevnika, Tonći Bilić, gradonačelnik Makarske, te predstavnik Županije Anđelko Katavić, pročelnik Odjela za gospodarstvo, EU fondove i poljoprivredu. Održana je panel rasprava s temama aktualnog širenje poduzetništva i upriličene dvije radionice.

Pozdravljajući skup u ime domaćina i organizatora, makarski gradonačelnik Tonći Bilić izrazio je posebno zadovoljstvo što je Makarska po drugi put domaćin ovakve manifestacije čiji je cilj potpora malog i srednjeg poduzetništva kroz besplatne edukacije koje vode renomirani stručnjaci. Grad Makarska je u posljednje dvije godine organizirao više javnih i individualnih radionica za poduzetnike, gdje se i rodila ideja da Makarska ponovno bude domaćin Poslovnom uzletu.

- Svjesni smo da napretka nema bez stvaranja poduzetničke klime zbog čega smo formirali razvojnu agenciju „MARA“ koja je počela s radom, a čiji je zadatak između ostalog i pružanje savjetodavne i tehničke pomoći u pripremi projekata svih gospodarskih subjekata s područja grada, ali i privlačenje novih investicija u grad. Svjesni smo problema s kojima se poduzetnici danas susreću, a pozitivna poduzetnička klima se ne može stvoriti odjednom, to je dugotrajan proces kojeg zajedničkom međusektorskom suradnjom možemo podići na nivo kakav naš grad zaslužuje. Unatoč pozitivnim turističkim brojkama i statistici Makarska se treba i mora u daljnjoj strategiji razvoja osloniti na razvoj ostalih gospodarskih grana koje će doprinijeti da se gospodarske aktivnosti događaju tijekom cijele godine. Grad Makarska će i dalje slušati bilo privatnog sektora i raditi na gradskim projektima čija realizacija će biti izazov i prilika za malo i srednje poduzetništvo, a naša vrata bit će i dalje otvorena za sve dobre ideje i prijedloge – kazao je makarski gradonačelnik Bilić.

U panel diskusiji upriličenoj u sklopu ovogodišnjeg Poslovnog uzleta sudjelovali su uz domaćina gradonačelnika Tonćija Bilića, ovdašnji gospodarstvenici Zoran Premeru iz tvrtke Premis u Makarskoj, Drago Nosić ispred grupacije Hoteli braće Pivac i Zoran Miliša iz RWE. Govorili su o svojim iskustvima na temu razvoja poduzetništva u Makarskoj i šire. Naveli su kako se odnos prema malom poduzetništvu iz godine u godinu mijenja na bolje pa se sve više na ovakvim skupovima govori o poslovnim uzletima, a manje o problemima. Problema ipak ima, a glavni su nedostatak radne snage spremne i pripremljene za rad. Najbolji način da se to i mijenja prema mišljenju mnogih je ulaganje u mlade, njihova edukacija i svekolika potpora.

Makarska u tome može biti primjer, naveo je gradonačelnik Bilić jer zadnje tri godine, iako nije zatekao stipendiranje niti jednog studenta, Grad stipendira više od 30 studenta, a od sljedeće godine namjerava stipendirati srednjoškolce kako bi ih se stimuliralo za obrazovanje u ovdje deficitarnim zanimanjima. – Grad Makarska je također svijetao primjer poticaja poduzetništva. Makarska je jedini grad koji je osnovao svoju razvojnu agenciju kako bi bila potpora poduzetništvu i razvoju uopće. U privatnom malom i srednjem poduzetništvu je potencijal razvoja drugih grana gospodarstva koje bi bile potpora turizmu – istaknuo je Bilić.

O iskustvima potpora i razvoju proizvodnje u svojoj tvornici sladoleda koja je druga po proizvodniji iza Leda, govorio je Zoran Premeru. Kazao je da ispočetka, prije dvadesetak godina nije bilo lako kada je tvornicu pokretao njegov otac. Dodao je kako je zadnjih osam godina situacija bolja, ali su i dalje opterećeni problemom komunalnog doprinosa. Gradonačelnik mu je odgovorio kako je taj problem uočen prošle godine te je Gradsko vijeće donijelo odluku da se pri izgradnji manjih proizvodnih pogona cijena komunalnog doprinosa smanji za 50 %! Sudionici panel diskusije su istaknuli kako očekuju učinkovitiji rad administracije osobitio na državnoj razini. Velika zapreka razvoju je velika centralizacija pa tako Grad nemože upravljati svojom lukom, plažom i drugim resursima dok su ovakvi propisi RH.

Mijo Gudelj, mr. farmacije je naglasio kako je evidentno da se treba uvoziti radna snaga te pitao gradonačelnika koliko je prijavljenih stranaca u Makarskoj. Gradonačelnik je kazao kako u Makarskoj ima strane radne snage i to uglavnom u građevinskom sektoru. Drago Nosić je naglasio potrebu uvođenja kvota te kako o tome moraju razmisliti odgovorni za tržište rada.

Govoreći o povlačenju sredstava kojima se pomaže poduzetnicima, pročelnik Anđelko Katavić je naglasio da je prošle godine bilo 150 zahtjeva za razne potpore kojima se potiče poduzetništvo u Županiji, a ove godine ih je 450.

U sklopu Poslovnog uzleta održane su i dvije radionice i to na teme „Kako pokrenuti svoj vlastiti posao i koji pravni oblik odabrati?“ te ,,Marketing i kreativno razmišljanje”.

 

J.Glučina
 

makarska logo