9°C weather icon

Posjet gradu Olomoucu: Najavljeno potpisivanje Ugovora o suradnji i prijateljstvu između Olomouca i Makarske

12.04.2016.

U četverodnevnom posjetu starodrevnom kulturnom središtu Moravske, gradonačelnik Makarske Tonći Bilić i gradonačelnik Olomouca Antonin Stanek dogovorili su potpisivanje Ugovora o suradnji i prijateljstvu tijekom iduće godine, a to bi bila kruna prijateljstva između Makarske i Olomouca koje traje već dvije godine.


Delegaciju Grada Makarske za vrijeme boravka u Olomoucu primili su gradonačelnik Antonin Stanek i župan Olomoučke regije Jiri Razboril, a susreli su se i s veleposlanicom Republike Hrvatske u Češkoj Republici Ines Trohom Brdar. U svrhu prezentacije grada Makarske, otvorena je izložba slika dvadeset i troje makarskih umjetnika iz fundusa Galerije Antuna Gojaka pod nazivom „Razgovor s rodnim krajem“ koja će krasiti zidove Gradske galerije u Olomoucu sve do 30. travnja. U hotelu Flora uz nazočnost brojnih uglednih stanovnika Olomouca i cijele Moravske među kojima su bili i zastupnici u Češkom i Europskom parlamentu, Grad Makarska,Turistička zajednica grada Makarske i Hoteli Makarska d.d. predstavili su ono najbolje što Makarska nudi u turističkom pogledu, dok su djelatnici makarskih hotela bili zaduženi za prezentaciju gastronomsko-kulinarske ponude.


Olomouc je peti po veličini grad u Češkoj, koji leži na rijeci Muravi, a uz koji se veže epitet jednog od najljepših gradova odmah nakon glavnog grada Praga. Razlog tome je njegov prirodni položaj, ali i bogata povijest što se vidi po brojnim znamenitostima i spomenicima od kojih su neki i pod zaštitom UNESCO-a. Olomuc je poznat i po tome što se u njemu nalazi drugo najstarije sveučilište u Češkoj, ali i jedini grad u cijeloj Europi koji ima čak 25 000 studenata u odnosu na broj stanovnika (100 000).


Cilj ovog posjeta bilo je ostvarivanje još bolje suradnje, kvalitetnijeg prijateljstva i istinskog razumijevanja između dva grada, a najavljen je i dolazak delegacije Grada Olomouca na svečanu proslavu Dana grada Makarske ove godine.
 

makarska logo