1°C weather icon

Polaganjem vijenaca na Spomeniku revolucije Grad Makarska obilježio Dan pobjede nad fašizmom

11.05.2015.

U organizaciji Grada Makarske, na Spomeniku revolucije obilježen je Dan pobjede nad fašizmom i Dan Europe. Uoči odavanja počasti svim palim antifašistima predstavnici Grada Makarske, Saveza antifašista Makarske i Primorja, makarskog SDP-a, HNS-a te HSU-a položili su vijence na Glavici.
-Prije 70 godina na današnji dan nacistička Njemačka je kapitulirala. Fašizam koji je harao Europom ostavio je 60 milijuna mrtvih, otišao je nepovratno u povijest. Na današnji dan dvije zemlje sa suprotnih strana potpisale su Schumanovu deklaraciju, začetak Europske unije- podsjetio je gradonačelnik Tonći Bilić. Naglasio je da u Ustavu Republike Hrvatske piše da su temelji Hrvatske nastali na antifašizmu. Zahvaljujući antifašizmu Hrvatska se u pravom trenutku svrstala na pravu stranu, i danas smo 28. članica Europske unije, istaknuo je Bilić.
-Svi oni koji pokušavaju 70 godina nakon Drugog svjetskog rata vratiti nas u povijest ne žele nam lijepu budućnost. Djeci moramo kazati da narod koji ima svijetlu povijest imat će svijetlu budućnost- poručio je gradonačelnik Bilić.
J. Morović
 

makarska logo