4°C weather icon

Pokopane ekshumirane žrtve

26.04.2009.

27.4.09.


Posmrtni ostaci 30 žrtava Drugoga svjetskog rata i poraća, ekshumiranih na sjevernoj strani Gradskog groblja Sveti križ u subotu 25. travnja (na sam blagdan sv. Marka), pohranjeni su u zajedničku grobnicu koja je napravljena u sklopu spomenika žrtvama 2. svjetskoga rata i poraća. Koncelebriranu misu, koja je okupila veliki broj građana grada, u novoj mrtvačnici vodio je mons. Drago Šimundža, izaslanik nadbiskupa mons. Marina Barišića. U toj prigodi mons. Šimundža blagoslovio je novu mrtvačnicu.
Spomenik i grobnicu žrtvama 2. svjetskoga rata i poraća otkrili su gradonačelnik Marko Ožić Bebek i predsjednik komisije za ekshumaciju žrtava 2. svjetskoga rata i poraća g. Juraj Rajčević. Kameni spomenik djelo je akademskog kipara Kažimira Hraste.
Nazočnima se osim gradonačelnika obratio i župnik župe svetoga Marka mons. Pavao Banić, koji je ujedno i blagoslovio spomenik. Nakon čina pokopa ekshumiranih žrtava, zastave s ljesova u ime udruga proizišlih iz Domovinskog rata preuzeo je predsjednik Udruge hrvatskih dragovoljaca branitelja Domovinskoga rata g. Josip Lozo.

 

makarska logo