10°C weather icon

Pohod sjećanja na Slobodana Ravlića - HPD Biokovo i SAK Ekstrem na Troglav

21.01.2010.

22.01.10.


Piše i snimio: Jurica Budanko


Veliki mul, nedjelja ujutro. Dok se Makarska još budi, planinari HPD-a Biokovo su već spremni za još jedan pohod u znak sjećanja na svog prerano preminulog kolegu Slobodana Ravlića.
Na toj već 29. planinarskoj turi bio je rekordan broj planinara. Većina planinara (53) je krenulo iz Makarske s pet vozila do Velikog pogleda otkuda su put nastavili pješice. Skupina od 14 planinara je krenula također iz Makarske, ali pješice. Grupa od 12 planinara je krenula dan ranije te je noćila u Planinarskoj kući Slobodan Ravlić na Lokvi. Dvojica planinara; Riđo i Jure Gudelj su noćili u Planinrskoj kući Pod Sv. Jurom i pripremili su fažol i čaj. Desetak planinara SAK-a Ekstrem se također pridružilo svojim kolegama. Tako se ukupni broj planinara na navedenom pohodu popeo na 90, što je zaista dojmljiva brojka.
Spomen-ploča u čast Slobodana Ravlića na Troglavu je bila mjesto na kojemu su se planinari još jednom poklonili svom prijatelju. Uz to što su položili cvijeće ispod ploče, nazočnima su se obratili Tonći Lalić, Petar Babić, Zlatko Lalić, te najstariji aktivni planinar HPD-a Biokovo popularni šjor Ivo Puharić koji je u kratkom, ali emotivnom govoru evocirao uspomene na Ravlića.
Nakon kratke stanke planinari su se po mjestimično zaleđenoj cesti i prohladnom vremenu uputili prema krajnjem odredištu, planinarskoj kući Pod Sv. Jurom. Fažol, čaj, čašica razgovora i uvijek pozitivno ozračje dovoljan su razlog tim ljudima koji se uvijek i u sve većem broju vraćaju na svoju matičnu planinu Biokovo.
Zbog kratkog dana trebalo se na vrijeme vratiti u Makarsku. Najveća skupina planinara je išla pješice preko Vošca i Makra, neki preko Solila, Lokve i Velikog Brda, neki vozilima do Makarske.


makarska logo