16°C weather icon

Pohod pijanih huligana

15.11.2010.


16.11.2010.
 


Ako je Bejrut sinonim za nered, rušenje, ubijanje i sve strašno što vas može snaći, makarski vikendi postali su sinonim za pijano i vandalsko ponašanje mladih. Tako je bilo i u noći sa subote na nedjelju. Pohod pijanih, drogiranih i bezobraznih maloljetnika pretvorio se u razbijanje i iživljavanje po šetnici i dijelu rive. Ne znam već po koji put o ovome problemu pišemo i to iz različitih aspekata, a nikakvih pomaka na bolje nema. Naprotiv, čini se kako ovakvi pohodi postaju sve gori i gori
Teško je pronaći točku od koje krenuti u priču o ovakvom ponašanju. Ono je za svaku osudu, ali i za svaku sankciju. Prije svega treba reći da je u Hrvatskoj, u odgoju mladih generacija, zakazao čitav lanac. To se prije svega odnosi na državu i roditelje.
Država, a najbolje se vidi na posljednjim presudama za ubojstvo među maloljetnicima, više vodi brigu o nasilnicima pa i ubojicama nego o žrtvi. Presude za Luku Rica, a prije i za neke druge iste ili slične slučajeve, poručuju: Slobodno ubijajte jer će te za to biti nagrađeni. Nitko vas ne može kazniti niti vam bilo što loše napraviti. Možete i ponoviti premlaćivanje i opet vam se ništa neće dogoditi. Naprotiv, u medijima će se pojaviti već netko tko će obrazložiti vaše traume i kako ste zapravo dobro postupili jer ste ispraznili svoje frustracije. Uz to ako u životu ništa ne uspijete postići, čeka vas sigurno nekakva karijera u kriminalnom miljeu jer oni takve, ubojice i razbijače, one koji imaju iskustvo sa policijom i sudovima, rado primaju u svoje redove.
Odgovornost države
Zakone ovakve kakvi su na snazi skrojio je hrvatski politički establishment koji stanuje po elitnim zagrebačkim kvartovima gdje policija posebno pazi da netko galamom ili, ne daj Bože, razbijanjem ne bi narušio miran san i život upravo onih koji svojim odlukama to omogućuju u drugim dijelovima grada ili države. Tu su i većina pedagoga, psihologa, socijalnih radnika i roditelja koji djecu odgajaju u pogrešnom pravcu. Bez ideala, bez radnih navika, bez odgovornosti i sa nevjerojatnom tolerancijom na sve što ne valja. Među takvom djecom kruži, kao vic, priča i prijetnja kako će na svaku povišenu riječ prema njima zvati Milu Jelavić, državnu pravobraniteljicu za djecu. Naime, među njima vlada mišljenje, a čini se da i praksa to pokazuje, kako se ovaj ured bavi zaštitom, ne djece, već drogiranja, pijančevanja i nasilja koje djeca provode.
Roditelji su jednako krivi
Jednako, ako ne i više, odgovorni su i roditelji. Djeci se udovoljava na sve moguće načine. Ljubav se kupuje skupom odjećom i obućom, skupim mobitelima i sa dosta novaca za izlaske. Roditeljski i dječji odnosi grade se na prešućivanju vandalizma koji djeca prave. Umjesto suočavanja sa stvarnošću samo se tiho otvaraju prozori kako bi iz sobe izišao alkohol kojim prostor zaudara. I sutra opet ponovno. Nema komunikacije jer roditelji rade, neki i po nekoliko poslova, da bi zadovoljili potrebe svoje djece. Nemaju vremena za probleme bilo u školi, bilo u društvu koje njihova djeca imaju. Onda se poteže za pogrešnim sredstvom. Evo novaca za sve što dijete poželi. Kada se dogodi kakvo zlo, onda će se već naći kakvo opravdanje.
Često smo u posljednje vrijeme pisali o nasilju nad djecom i međuvršnjačkom nasilju. Međutim, u stvarnom životu postoji i vrlo je izraženo i nasilje nad roditeljima koje djeca sustavno provode. I nema nikakvog ureda za zaštitu roditelja. Ovdje ću ponoviti izjavu jedne majke koja je prije godinu dana dala za naše novine. « Ja se bojim svog djeteta. Viče na mene kada mu ne mogu dati ono što poželi i koliko poželi. Viče i lupa po kući ako slučajno ručak nije kada on hoće. Ako mu pokušam nešto reći, opet nastaje vika i lom.» govori jedna majka u Makarskoj čije dijete ide u osmi razred osnovne škole. Što će to dijete raditi za godinu ili dvije dana. Biti će razbijač ili će možda nekoga ubiti pa da se zgražamo nad tim činom.Pijančevanje i razbijanje od šetnice do rive

U noći od subote na nedjelju pohod maloljetnih vandala bio je razbijački u punom smislu te riječi. Na šetnici, u prostoru koji je namijenjen za odmor i objedovanje turista u jutarnjim satima, ostalo je smeće i staklo. Smrad alkohola se i nakon nekoliko sati osjećao.
Na šetnici kod Grme smeće je razbacano i kante od smeća prevrnute. Semafor je razbijen i otkinut. Ispred Romane betonskom kantom za smeće razbijen je automobil komunalnih redara. U ophodnji su te noći bile dvije ekipe komunalnih redara i kontakt policajaca. U policiju je priveden jedan maloljetnik iz Baške Vode, ali ih je po svemu sudeći bilo iz više mjesta sa Primorja.

 makarska logo