6°C weather icon

Podrška vatrogascima na Makarskom primorju: Požarište posjetio i potpredsjednik Vlade RH Damir Krstičević

19.06.2017.

Nakon teških borbi vatrogasaca s vatrenom stihijom, požarište u okolici Makarske danas su obišli potpredsjednik Vlade zadužen za sustav domovinske sigurnosti i ministar obrane Damir Krstičević, župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban, ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Dragan Lozančić te zapovjednik Operativnog središta brigadni general Krešo Tuškan, koji su svojim dolaskom na mjesto događaja dali podršku neumornim vatrogasnim postrojbama.
Podsjetimo, nakon subotnjeg velikog požara u Podgori, sinoć je jednakom jačinom i po jakom vjetru buknulo iznad Tučepi a požar se tijekom dana širo prema Kotišini i Makarskoj, dok su vatrogascima uz avione kanadere u pomoć stigli i pripadnici HV-a. Nakon održanog sastanka, uvaženi gosti dali su izjave pripadnicima medija pohvalivši zajedništvo svih koji su sudjelovali u borbi protiv požara.
– Situacija je sada dosta dobro osim na predjelu Biokova, no donji dio požara je pod nadzorom gasitelja . Zahvaljujem se potpredsjedniku Vlade RH i Ministru obrane na podršci, očekujemo dolazak vojske koja će nam dodatno pomoći – kazao je Županijski vatrogasni zapovjednik Dražen Glavina. – Od početka smo uključeni u situaciju i činimo sve da bi kontrolirali stvari kroz jedan zajednički rad. Zahvaljujem se u ime Vlade RH svima koji su na terenu, vatrogascima s Makarskog primorja, Dubrovačko neretvanske, Splitsko dalmatinske i Šibensko kninske županije jer su pokazali sinergiju i solidarnost. Vojska je od početka tu, imali smo problema s burom, imali smo ih i danas, no naša zračna eskadrila uspješno surađuje s vatrogascima. Hvala također i lokalnoj zajednici, gradonačelnicima i načelnicima, kao i hotelima, na pokazanom razumijevanju, nadodao je Damir Krstičević. U Makarsku je također stigao i novoizabrani župan splitsko dalmatinske županije Blaženko Boban, koji je u pravom smislu riječi prošao ‘vatreno krštenje’ već u prvih nekoliko sati mandata.- Iako mi je jutros bila primopredaja mandata, zapravo sam već drugi dan ovdje na vatrogascima i nemam što nego zahvaliti se tim mladim momcima koji su dobrovoljno tu, a isto tako hvala i stanovništvu na podršci jer oni su uistinu bili prvi pri ruci. Već od sutra ćemo krenuti s prvim daljnjim koracima u smislu prevencije od požara dok sam operativni sustav, što sam i sam vidio, funkcionira besprijekorno. Vidjeli ste što se u Europi događa, kod nas u evo već tri dana požara nema žrtava, nema stradalih kuća, zato još jednom – hvala svima, kazao je Boban. Upitan od medija ima li informacija kako su gosti reagirali na posljednja događanja, gradonačelnik Makarske Jure Brkan kazao je da požari u Podgori i Tučepima nisu utjecali na broj turista u Makarskoj, te je uz vatrogasne snage pohvalio i sudjelovanje domaćeg stanovništva koje je od prvog trenutka bilo spremno pripomoći vatrogasnim snagama. – Koliko je meni poznato i prema svim dostupnim informacijama, nijedan gost nije napustio Makarsku zbog požara koji se dogodio. Mislim da trebamo biti ponosni i u kojoj su mjeri domaći ljudi pokazali solidarnost, aktivno priskakali u pomoć na požarno ugroženom području, napominjem, uz orkansku buru i u noćnim uvjetima – dodao je Brkan. Nakon sastanka u prostorijama DVD Makarska, izaslanici Vlade, župan i predstavnici Grada zajedno su sa zapovjednikom Draženom Glavinom otišli na požarište kako bi se na mjestu događaja uvjerili u razmjere dviju prirodnih katastrofa koje su razmaku od samo dva dana pogodile naše područje.

O.Franić
 

makarska logo