27°C weather icon

Podizanje kvalitete: Veliki interes za građana za informativnu radionicu o mogućnostima korištenja bespovratnih sredstava za turističke projekte i projekte energetske obnove kuća

10.03.2018.

Veliki interes privatnih iznajmljivača i poduzetnika pobudila je informativna radionica koju je u petak u hotelu Biokovo organizirala Javna ustanova Makarska razvojna agencija MARA u suradnji s Gradom Makarska, Turističkom zajednicom grada Makarske i Splitsko- dalmatinskom županijom.

Radionica je organizirana s ciljem informiranja građana i poduzetnika o mogućnostima korištenja bespovratnih sredstava za projekte kojima će podići kvalitetu turističkih smještajnih kapaciteta privatnih iznajmljivača i projekte energetske obnove obiteljskih kuća, na temelju javnih poziva Splitsko dalmatinske županije i Ministarstva turizma.

Svi koji su željeli iz prve ruke čuti više o „Mogućnosti korištenja bespovratnih sredstava za turističke projekte i projekte energetske obnove obiteljskih kuća“ imali su to priliku danas u hotelu Biokovo.

Skup je, u ime Grada Makarske i gradonačelnika Jure Brkana, pozdravio dogradonačelnik Dražen Nemčić te izrazio zadovoljstvo iskazanim velikim interesom građana za edukacije o mogućnostima potpora za projekte unapređenja cjelokupne turističke ponude grada Makarske. Istaknuvši rezultate rada Makarske razvojne agencije Mara kazao je kako je MARA uvijek otvorena za pomoć svim građanima te posebno naglasio kako će Grad Makarska i dalje poticati sve oblike edukacije za kvalitetnije i brže inovativne projekte čiji je cilj razvoj i unapređenje turizma u Makarskoj.

- Makarski turizam ima silne potencijale. Najbolje što se u Makarskoj dogodilo je što je ovih dana hotelska kuća Valamar kupila makarske hotele. U makarskom turizmu time doista više neće biti ništa isto kao prije. Pred nama je jedna svijetla turistička budućnost, jedne kvalitetnije inovativnije ponude. U tom smislu iznajmljivačima preporučam Makarsku agenciju Mara na čelu s Lidijom Vukadin Vranješ s kojom Turistička zajednica izvrsno surađuje. Iznimno je dragocjeno što imamo takvu agenciju koja je svim građanima na raspolaganju besplatno za razne savjete i stručnu pomoć vezano za povlačenje bespovratnih sredstava na temelju raznih javnih poziva. Turistička zajednica grada Makarske organizirat će još niz edukacija i radionica s ciljem pomoći osobito privatnim iznajmljivačima kako bi osigurali što kvalitetniju turističku ponudu. TZ grada Makarske jest servis i želi biti što bolji servis i potpora iznajmljivačima – kazala je uvodno Hloverka Novak Srzić, direktorica TZ grada Makarske.

Nakon uvodnih riječi prezentirana su četiri programa.“ Program Ministarstva turizma -Konkurentnost turističkog gospodarstva“ koji je prezentirala Lidija Vukadin Vranješ, ravnateljica Javne ustanove Makarska razvojna agencija MARA. Istaknula je kako je naša Županija zapravo jedina koja nudi potpore privatnim iznajmljivačima turističkih smještaja. A cilj ovih edukacija koje organiziraju je da se upozna što veći broj građana s uvjetima i mogućnostima korištenja bespovratnih sredstava iz raznih fondova te podsjećanje na rokove za podnošenje zahtjeva za financiranje po pojedinim projektima. Da se upoznaju po kojoj mjeri, uz kakve uvjete i također na koliki iznos poticaja mogu računati.

Anđelko Katavić, pročelnik Županijskog odjela za gospodarstvo, EU fondove i poljoprivredu, prezentirao je „Programe potpore Splitsko-dalmatinske županije“.

Iznio je uistinu impozantne rezultate poticaja Županije splitsko-dalmatinske po raznim programima, a sve s ciljem kvalitetnog razvoja i potpore svima koji imaju inovativne ideje i projekte kako bi do toga i došli.

Anita Aranza iz Županijskog odjela za turizam i pomorstvo predstavila je „Program podizanja kvalitete turističke ponude na području Splitsko- dalmatinske županije''. U predstavljanju programa istaknula je među navedenim uvjetima kako podnositelj zahtjeva obvezno treba imati osobnu s mjestom prebivališta na adresi objekta za koji se traži sufinanciranje. Upozorila je također kako je rok za prijavu po ovom javnom pozivu 26. ožujka te sve one koji se prijavljuju da dobro obrate pozornost na valjanost računa koji budu plaćali za izvršavanje radova.

Damir Čorić iz Županijskog odjela za gospodarstvo i EU prezentirao je ,,Program sustavnog gospodarenja energijom na području Splitsko-dalmatinske županije za 2018''. Za sufinanciranje po ovom programu postoji veliko zanimanje vlasnika kuća. Pojasnio je kako i tko može po ovom programu tražiti sredstva, a to su oni koji imaju projekte; obnovljivih izvora energije ili pak fasade i otvora kuća.

Na radionicama su predstavnici Županije potanko predstavili programe, uvjete i rokove za podnošenje zahtjeva te naglasili da se na web stranicama Županije mogu pronaći dodatne informacije i obrasci koje trebaju popuniti, te detalji vezani za prijavu za sufinanciranja po raznim programima. Na dio upita privatnih iznajmljivača odgovoreno je i ovom prilikom, a kako je većina njih postavila pitanja u pisanoj formi odgovoriti će im se na e-mail adresu.

 

J.Glučina
 

makarska logo