14°C weather icon

Podignuta Plava zastava na Gradskoj plaži

08.06.2009.

9.6.09.

 

Piše i snimio Joško Lopar

 

Uz zvuke državne himne zamjenik gradonačelnika Ante Novak u subotu, 6. lipnja, podigao je Plavu zastavu na makarskoj gradskoj plaži. Ovo je peta uzastopna godina isticanja potvrde kvalitete našeg najvažnijeg turističkog aduta. Svečanosti podizanja zastave uz dogradonačelnika nazočili su direktor TZ grada Makarske Davor Glavina, upravitelj plaže Ivan Nemčić, Tonći Lalić i predstavnica vlasnika licence, Udruge Lijepa naša, Jadranka Franc. Samom činu podizanja prethodio je mimohod Gradske glazbe šetnicom uz plažu pod vodstvom Aleksandra Srzića. – Uređenjem gradske plaže, osiguravanjem spasilačke službe i organizacijom drugih sadržaja, grad Makarska je potvrdio kontinuitet rada koji je ovim podizanjem Plave zastave, petim po redu, dobio priznanje. To je ujedno i obveza daljnjeg rada na praćenju, kontroli i podizanju kako kvalitete samog mora tako i svih ostalih pratećih sadržaja koji su uvjetom za dobivanje prava na isticanje zastave-rekao je Ivan Nemčić
Kandidiranje i ostalih makarskih plaža
Nadalje, Nemčić najavljuje akcije za ovu, ali i planove za sljedeću godinu. -Plaža Donja luka proteže se od poluotoka Sv. Petar do hotela Dalmacija, no već iduće godine za Plavu Zastavu kandidirat ćemo i preostale plaže koje sežu do granice s općinom Baška Voda. Jednako tako u planu je i podizanje zastave na plaži Nugal. Neki su manji nedostaci uočeni još prošle godine, poput vožnje pedalinama unutar dijela za kupače, no toga ove godine više neće biti. Uz osiguravanje dodatnih prilaza za invalide te strožu kontrolu i ograničavanje kretanja motornih vozila po šetnici, a upravo je ovih dana dogovorena suradnja s policijom i komunalnim redarstvom, mislim kako ćemo u potpunosti opravdati ovaj simbol kvalitete. Kao upravitelj plaže moram istaknuti izvrsnu suradnju s TZ grada Makarske čiji je doprinos značajan - kazao je.

 

Makarska udovoljava kriterijima

 


O programu Plava zastava i kriterijima za dobivanje prava na njeno isticanje razgovarali smo s Jadrankom Franc, stručnom suradnicom pri Udruzi Lijepa naša.
-Plava zastava je program zaštite okoliša na području priobalja. Četiri su glavne skupine kriterija za dobivanje prava na isticanje Plave zastave na plažama i marinama. Kao prvi od uvjeta je informiranje, odgoj i obrazovanje javnosti o odgovornosti za okoliš. Sigurnost je druga skupina kriterija, zatim slijedi upravljanje okolišem te na kraju, vrlo važna ekološka komponenta, kvaliteta mora za kupanje koju moraju zadovoljiti i marine iako to nisu mjesta za kupače. Makarska je definitivno svih ovih godina udovoljila većini kriterija, a oni manji nedostaci, koji su uočeni od strane naših inspekcija, brzo su i kvalitetno uklonjeni. Većina se naših primjedbi odnosila na manjkavosti vezane za informativne panoe, no po tome Makarska nije izuzetak. U slučaju da neka plaža ne udovolji u većoj mjeri neki od navedenih kriterija, dajemo rok od 10-ak dana da se uočene nepravilnosti otklone, a ukoliko se taj rok ne poštuje, gubi se pravo na isticanje Plave zastave. Istaknula bih da naši inspektori tijekom sezone svakodnevno prate stanje na svim plažama i marinama koje imaju istaknutu zastavu – kazala je.

makarska logo