6°C weather icon

Počeo se provoditi Plan upravljanja plažom

08.02.2011.

9.2.2011.

Piše Ivo Ćurković
Foto Smiljan Topić

Na završetku prošle turističke sezone gradonačelnik dr. Marko Ožić Bebek, ujedno i predsjednik Skupštine TZ Makarske, obećao je kako plaža ovogodišnju turističku sezonu neće dočekati u istom stanju kao prošle godine.


Nasipanje plaže i proširenje šetnice

Svi koji ovih dana prođu gradskom plažom mogu vidjeti što je more tijekom jeseni i zime učinilo i još će. Valovi su isprali plažu i u more povukli veći dio žala. S duge strane također su dio žala odbacili od linije mora pa plaža izgleda dosta loše. Očito je kako će se morati intervenirati kako bi se stanje popravilo. U intervenciju spada vraćanje žala tamo gdje ga je more odmaknulo dublje na plažu i nasipanje tamo gdje ga je more odnijelo. Drugačije plaža ne može biti spremna za goste koji će doći na odmor.
Već smo pisali kako u uređenje plaže spada i proširenje šetnice. Zapravo šetnica se ne proširuje, ali se proširuje prostor oko nje kako bi mogli funkcionirati štekati koji su sada smješteni na šetnici. Gužve koje stvaraju brojni turisti, vlakić i štekati uska su grla i često razlog ljutnje i svađa. Prema planu plaža se treba nasuti nekoliko metara kako bi se dobio prostor za štekate, a šetnica u cijelosti prepustila pješacima. Na taj način će se riješiti jedan od većih problema. Kako ne bi bilo zagađenja mora, treba se dobro paziti čime se plaža nasipa i mora se sve obaviti pod stručnim vodstvom.
Ležaljke na drugačijim osnovama

Iznajmljivanje ležaljki bila je dobra zarada dijelu Makarana koji su imali dobru poziciju i duže vremena se ovim poslom bavili. Kako je iznajmljivanje ležaljki postalo sve unosnije, tako je i ponašanje nekih od iznajmljivača postalo neprihvatljivo. Pravljenje zida od ležaljki kojim se onemogućavalo normalno ulaženje i izlaženje u more, udaranje gostiju, svađe sa hotelijerima, međusobne svađe iznajmljivača, svađe sa komunalnim redarima itd. postale su svakidašnja slika. Cilj je samo što prije iznajmiti ležaljku i dobro je naplatiti, a kako će biti gostima, to nikoga očito nije bila briga. Prema planu od ove godine ležaljke će na plaži iznajmljivati učenici – maturanti kako bi zaradili nešto za svoje ekskurzije i tako pomogli sebi i svojim roditeljima. Isto tako i ponašanje dijela gostiju na plaži bilo je apsolutno neprihvatljivo. Ostaviti ručnike i na taj način označiti «svoj» teritorij bila je slika svakog jutra na plaži. I dok su u nekim mjestima na Primorju ovaj problem riješili tako što su svako jutro čistači na plaži pokupili sve tako postavljene ručnike i krpice i bacili ih, u Makarskoj se to toleriralo. Očito je da tako više ne može. Plaža mora biti pod istim uvjetima svim gostima dostupna i nikakva rezervacija plaže ne dolazi u obzir.
Ogradom protiv štandova

Svi prolaznici ovih dana na šetnici mogu vidjeti postavljanje drvene ograde. Ako se netko upitao o čemu se radi, treba znati da se na taj način sprječava postavljanje nelegalnih štandova. Možda u ovom trenutku ograda izgleda ružno i nimalo turistički, ali se gradonačelnik nada kako će TZ i drugi turistički subjekti naći interes da ogradu oblijepe ili na drugi način upotrijebe za svoje reklame čime bi ona postala prihvatljiva.
Do početka glavne turističke sezona promijenit će se svi tuševi i svako tuširanje će se naplaćivati. Radi se o tuševima na žetone koji su u cijelom svijetu uobičajena pojava. Na taj način ograničava se potrošnja vode, a i u gradsku blagajnu bi se trebalo sliti nešto novca.
Hoće li biti i drugih i kolikih promjena, u ovom trenutku je teško reći, ali Plan upravljanja plažom mora se početi provoditi i bolje gospodariti s glavnim razlogom zbog kojeg nam gosti dolaze.


makarska logo