19°C weather icon

Počelo Makarsko ljeto 2009.

07.07.2009.

8.7.09.

Piše: Ivo Ćurković


Za početak fanfare, zastava i vatrometNastupom Gradske glazbe na skalama na Kačićevu trgu otpočela je svečanost otvaranja Makarskog ljeta 2009. Pored nekoliko koračnica glazbari su odsvirali i državnu himnu. Folklorni ansambl Tempet je prikazao nekoliko igara iz svog programa koji su posjetitelji otvaranja toplo pozdravili. Slična atmosfera je bila i kod nastupa klape Makarska koja je predstavila naš grad, a i svoj repertoar. Također je velikim pljeskom dočekan nastup Gradskog zbora koji je izveo nekoliko dalmatinskih klapskih pjesama prilagođenih zborskom pjevanju.Ljetna događanja otvorio Zvonimir Galić
Ljeto je otvorio vijećnik Zvonimir Galić pozdravljajući sve prisutne na trgu. Ovogodišnje ljeto će trajati 63 dana, a imat će 53 događanja na 10 gradskih lokacija. Galić je posebno izdvojio nastupe klapa na Trgu Tina Ujevića koje će se događati svakog utorka. Problem je nastao jer nije bilo vođenja programa od točke do točke. Tako se dio gostiju nije snalazio kada je svirala državna himna, a nije bilo nikakvog prijevoda govora otvaranja što su gosti s negodovanjem popratili. U programu su zastupljeni nastupi estradnih zvijezda, klapa, folklornih društava, jazz i ozbiljne glazbe te nekoliko izložbi. Posebno će veliki dio Makarana, a i gostiju, obradovati tri pučke veselice, odnosno ribarske večeri. Dvije će biti na Plišćevcu, a jedna u Velikom Brdu.
Otvaranje Makarskog ljeta je završeno velikim vatrometom koji su posjetitelji pozdravili dugotrajnim pljeskom i komentarom „Ovdje se nije štedjelo“.


Posjetitelja na otvaranju ipak manje


Mada je trg na otvaranju bio dobro popunjen, komentari dugogodišnjih pratitelja ove manifestacije kažu da je ipak bilo manje posjetitelja nego prošlih godina. Razlog se naravno vidi u manjem broju gostiju koji se odmaraju u našem gradu, a koji rado pogledaju ovakve priredbe. Drugi dodaju „Trebalo je više reklame. Pola Makarske ne zna da je danas otvaranje ljeta. Zašto nije auto išao i reklamirao otvaranje kao kada se u predizborno vrijeme pozivalo na stranačke skupove i druga predizborna događanja.“ Ipak su svi bili zadovoljni nastupom folkloraša, klape i zbora. Veliki broj mladih je došao na koncert koji je počeo odmah po otvaranju ljeta.

makarska logo