12°C weather icon

Planinari se poklonili prijatelju na Troglavu

19.01.2011.

30 GODINA USPOMENE NA SLOBODANA RAVLIĆA – 16. siječnja jubilarni memorijalni pohod HPD-a Biokovo


Na ovogodišnjem 30. pohodu 'Slobodan Ravlić' stradalog prijatelja, kojega je zarobila snježna oluja 16. siječnja 1981., prisjetilo se 110 planinara

Piše i foto Jurica Budanko

I ove su godine, kao i 29 puta do sada, makarski planinari pohodili Troglav na Biokovu, u znak sjećanja na svog prerano preminulog kolegu Slobodana Ravlića. Ovaj jubilarni 30. memorijalni pohod se poklopio s datumom kada je Slobodan Ravlić noseći opremu na odašiljač na Sv. Juri tragično preminuo. Naime, bilo je to 16. siječnja 1981. godine. Na prošlogodišnjoj 29. planinarskoj turi bilo je 86 planinara, što je do ove ture bio rekordan broj. Ove godine je taj broj znatno premašen, tako da se okupilo čak 110 planinara. Pedesetak planinara je krenulo iz Makarske sa šest vozila do Velikog pogleda, otkuda su put nastavili pješice. Neki su došli pješice iz Makarske. Dvojica planinara Mišo Palija i Marin Han su noćili u Planinarskoj kući Pod Sv. Jurom i pripremili su fažol i čaj. Ostali planinari su došli te prespavali u drugim kućama na Biokovu i pridružili se većini. Planinar Ante Lovreta je iznijevši bukliju ispred svoje kuće počastio kolege sa suhim smokvama i čajem.
Spomen-ploča u čast Slobodana Ravlića na Troglavu je bila mjesto na kojemu su se planinari još jednom poklonili svom prijatelju. Uz to što su položili cvijeće ispod ploče, nazočnima su se obratili Drago Erceg, Zlatko Lalić, Milan Bulatović te najstariji aktivni planinar HPD-a Biokovo, popularni šjor Ivo Puharić koji je u kratkom, ali emotivnom govoru, evocirao uspomene na Ravlića.
Nakon kratke stanke planinari su se po mjestimično zaleđenoj cesti i sunčanom vremenu uputili prema krajnjem odredištu, planinarskoj kući Pod Sv. Jurom. Fažol, čaj, čašica razgovora i uvijek pozitivno ozračje dovoljan su razlog ovim ljudima koji se uvijek i u sve većem broju vraćaju na svoju matičnu planinu Biokovo. Zbog kratkog dana trebalo se na vrijeme vratiti u Makarsku. Najveća skupina planinara je išla pješice preko Vošca i Makra, neki preko Solila, Lokve i Velikog Brda, a neki vozilima do Makarske.

makarska logo