13°C weather icon

Pet dana filma i kulture: Otvoreno četvrto izdanje Dokuma Film Festivala

31.05.2017.

Svečanim otvorenjem te projekcijom španjolskog dokumentarnog filma Pošast (La Plaqa) u utorak je na središnjem gradskom trgu započelo četvrto izdanje DokuMa Film Festivala, s kojim je Makarska na pet dana i ove godine postala regionalno središte dokumentarnog filma. Zaključno do subote navečer (3. lipnja), program ovogodišnjeg festivala ponudit će građanima i gostima našeg grada cjelodnevne filmske projekcije na tri gradske lokacije, dok će festivalski punkt za ‘after’ zabavu i druženje biti udruga Rockatansky. Kao i svake godine, otvaranje festivala privuklo je veliki broj posjetitelja na Kačićev trg, kojima su se (uz voditeljicu programa Žanu Šulentu) obratili gradonačelnik Makarske Tonći Bilić, kao i Laura Jimenez Garcia, predstavnica Veleposlanstva Kraljevine Španjolske, ovogodišnje zemlje partnera DokuMa Festivala. – Zahvaljujući entuzijastima koji su ono što su naučili poželjeli vratiti svom gradu, Makarska danas ima još jedan međunarodni festival, a filmsku umjetnost smo nakon dugog niza godina ponovo vratili makarskoj publici. To nije jedini rezultat naše suradnje, jer zahvaljujući udruzi Dokuma i Hrvatskom filmskom savezu Makarske je prošle godine nakon više od tri desetljeća ponovo bila domaćin Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece čime smo filmsku umjetnost približili i najmlađima. Što reći osim da sam kao gradonačelnik ponosan što smo kao Grad čvrsto stali iza ovih manifestacija, te da se nadam da će Makarska i u budućnosti biti prepoznata kao manifestacija u kojoj kultura, edukacija i turizam hodaju ruku pod ruku – kazao je gradonačelnik Bilić. Prva ovogodišnja filmska projekcija upoznala je makarsku publiku s filmom Pošast (iz 2013. godine), redateljice Neus Ballus, koja svojom kamerom prati život petero stanovnika Barcelone – farmera, prostitutke, hrvača, te starije gospođe i njene njegovateljice. Film je sniman više od četiri godine pobravši odlične kritike kao ‘impresivan hibrid dokumentarnog i igranog filma’ a sudeći prema reakcijama posjetitelja ostavio je dojam i na makarsku publiku. Prva festivalska večer završena je na još jednoj otvorenoj pozornici – ovaj put ispred udruge Rockatansky, koja je ugostila koncert hvaljene splitske grupe Kundyak Mezhie, a zabava i druženje potrajali su do kasnih sati. Program DokuMa Film Festivala danas je od ponudio filmske projekcije u ‘Kinu Art Cafe’ ( filmovi ‘Hombre negro sin identificar’ te ‘Studants’), u ‘Kinu Đardin’ projekcije filmova iz međunarodne konkurencije Mali Garmaz (‘Dječak ptica’, ‘Bliske veze’ te ‘Prošiveno’), a u Ljetnom kinu dugometražni film Babuške Černobila.

 

O.Franić

 

U Galeriji Gojak otvorena izložba “Sakralno- procesijska skulptura španjolskog baroka”

 

Iako je službeno otvoren tek nekoliko sati kasnije, DokuMa Film Festival 2017. svoje je prvo događanje imao u popodnevnim satima u Gradskoj galeriji Antuna Gojaka, gdje je otvorena izložba ‘Sakralno- procesijska skulptura španjolskog baroka’, u kojoj će svi posjetitelji galerije i festivalskih događanja moći uživati u idućim danima. U pitanju su, naime, fotografije skulptura iz fundusa španjolskog Nacionalnog muzeja skulptura u Valladolidu, koje uključuju radove poznatih baroknih majstora Gregoria Fernandeza, Juana Martineza Montanesa, Alonsa Cana, Pedra de Mene, Josea de More i drugih. – Iako su u pitanju samo reprodukcije, u pitanju su ipak skulpture u drvu u maniri najvećih dosega baroka, španjolskog ‘zlatnog stoljeća’ s upečatljivim prikazima muke i svetaca – kazao je ravnatelj Galerije Gojak Josip Karamatić, istaknuvši kvalitetu prikaza, korištenih boja i zlata, kojima su umjetnici tog doba prikazivali ono što su doživljavali bliskim, te u jedinom mediju koji su tada mogli koristiti – drvu. Izložbu je službeno otvorila dosadašnja predsjednica Gradskog vijeća Jagoda Martić. – Imamo čast gledati značajne dijelove kulturne baštine Španjolske, koji su u burnoj povijesti te zemlje i vjerskim previranjima odigrali ulogu u širenju kršćanske kulture u toj zemlji – istaknula je Martić. Izložbi su, dakako, bile prisutne i predstavnice Veleposlanstva Kraljevine Španjolske Laura Jimenez Garcia i Celia Abril Paredes, a otvaranje je svojom pjesmom uveličala klapa Garbin.

 

Predstavnice Veleposlanstva Španjolske: ‘Oduševljene smo gradom i gostoprimstvom, vraćamo se ovo ljeto’

 

Kratko uoči otvaranja festivala, u gradskoj vijećnici organizirano je primanje za predstavnice Veleposlanstva Kraljevine Španjolske Lauru Jimenez Garcia i Celiu Abril Paredes, koju su ugostili gradonačelnik Tonći Bilić, zamjenik Miroslav Družianić kao i direktor TZ Makarske Tonči Lalić. Zahalivši se Veleposlanstvu Kraljevine Španjolske na suradnji s Makarskom i udrugom Dokuma, gradonačelnik je gošćama iz ovogodišnje zemlje partnera predstavio naš grad kao moderno turističko središte i jednu od najomiljenijih hrvatskih destinacija za turiste iz čitavog svijeta, te podsjetio na važnost festivala dokumentarnih filmova koji je u dosadašnje tri godine izrastao u respektabilnu manifestaciju te pridonio i da se ime Makarske pronosi ne samo u kontekstu ljeta, mora i turizma. – Vjerujem da će te uživati u našem gradu, kao i u programu DokuMa Film Festivala, te da će te svoje impresije o Makarskoj prenijeti i dalje – kazao je gradonačelnik Bilić.- Oduševljene smo gostoprimstvom. Iznenadilo nas je što je Makarska ipak malo manji grad nego što smo očekivale, međutim ljudi su nas dočekali iznimno, apsolutno smo oduševljene ljepotom Makarske i organizacijom festivala te sigurno možemo kazati da ćemo se već ovog ljeta vratiti ponovno – poručile su simpatične Španjolke.
 

makarska logo