10°C weather icon

Park prirode „Biokovo“: Predavanje na temu „Jame u tunelu Sv. Ilija“ u povodu obilježavanja Dana planeta Zemlja 22. travnja

20.04.2016.

U povodu Dana planeta Zemlja Javna ustanova „Park prirode Biokovo" organizira predavanje mr.sc. Romana Ozimeca pod nazivom „Jame u tunelu Sv.Ilija – nova dimenzija spoznaje Biokova". Predavanje će se održati u prostorijama Glazbene škole u Makarskoj s početkom u 18 sati, 22. travnja 2016. godine.


Prilikom izgradnje tunela Sv. Ilija kroz Biokovo presječene su tri duboke jame koje su detaljno istraživane od 2012. godine. Istraživanjem je utvrđeno da pronađene jame imaju veliki hidrološki potencijal, kao i to da postoji mogućnost otkrića novih podzemnih prostora, podzemnih vodotoka i špiljske faune.


Također, Javna ustanova Park prirode „Biokovo" i ove će se godine uključiti u globalnu akciju Zelena čistka. Akcija čišćenja će se provesti u subotu 23. travnja 2016. godine u suradnji s Hrvatskim planinarskim društvom „Biokovo“ i Speleološko-alpinističkim klubom “Ekstrem“ iz Makarske, te Hrvatskim planinarskim društvom „Sv. Jure“ Zagvozd. Čistit će se područje ulazne recepcije Parka, šire područje oko planinarskog doma "Vošac", vrh Vošac, te područje oko vrha Sv. Jure.
 

makarska logo