15°C weather icon

Otvoreno pismo gradonačelnika Tonća Bilića premijeru Andreju Plenkoviću i ministru zdravstva Milanu Kujundžiću: Makarska mora imati svoj laboratorij, Zagvozd ne može biti alternativa

14.04.2017.

-Obraćam Vam se u ime mojih sugrađanki i sugrađana zbog problema vezanog za Dom zdravlja SDŽ Ispostava Makarska, obzirom da se u protekle tri godine, usprkos svim mojim naporima stanje u toj ustanovi nije nimalo poboljšalo. Dapače, gore je nego ikad. Kao što zasigurno znate sve je kulminiralo u siječnju ove godine kad smo nakon 60 godina izgubili svoj laboratorij.

Nepošteno je prema mojim sugrađanima da se netko tako odnosi prema njima. Mi smo prevelik i preznačajan grad da bi roditelji, umirovljenici i turisti ujutro morali razmišljati gdje će izvaditi krv. Više od 14.000 ljudi ne može ići vaditi krv u dnevnu bolnicu u Zagvozd! Mi smo i turistički biser Hrvatske i nepostojanjem laboratorija i Doma zdravlja ujedno se snižava i kvaliteta turističke usluge.

Vlada RH mora imati razumijevanja za zdravlje mojih sugrađana, jer ovo što danas imamo nije zdravstvena zaštita koju trebamo. Ne mogu prihvatiti da nam je Zagvozd alternativa, jer mi smo imali svoj laboratorij prije 60 godina, a još od 1978. i svoj Dom zdravlja. Iako problemi potječu još iz 2003. godine promjenom osnivačkih prava, danas je stanje gore neko ikad. U protekle tri i po godine kontinuirano smo upozoravali na ovaj problem, ali nakon gubitka rodilišta i pedijatra sad gubimo i medicinsko biokemijski laboratorij, a uskoro se to može dogoditi i rendgenologiji. I sve to dok se istovremeno ideja Dnevne bolnice u Zagvozdu promovira kao kvalitetno rješenje.

Vlada RH mora imati sluha i senzibiliteta za Makarsku. Pozivam Vas da se zajedno borimo da se Dom zdravlja vrati stanovnicima podbiokovlja koji su ga izgradili samodoprinosom kako bi imali kvalitetnu zdravstvenu skrb. Nadam se da Vam nije namjera stanovnike ovog područja tretirati kao građane drugog reda kojima se sustavno uskraćuje dio po dio zdravstvene zaštite.

Stoga Vas pozivam da pokrenete inicijativu izmjene važećeg Zakona o zdravstvenoj zaštiti na način da se u čl. 44. st 4. doda riječ i grad. Tada bi gradovi mogli biti osnivači Domova zdravlja, ako to žele, a Makarska bi znala, htjela i mogla puno bolje i kvalitetnije organizirati zdravstvenu zaštitu na svom području. Tada nam Dnevna bolnica u Zagvozdu zasigurno ne bi niti trebala, stoji u otvorenom pismu koje je gradonačelnik Makarske Tonći Bilić uputio predsjedniku Vlade RH Andreju Plenkoviću i ministru zdravstva RH Milanu Kujundžiću.


 

makarska logo