7°C weather icon

Otvorena Makarska zvjezdarnica

26.07.2009.

27.7.09.


U subotu, 25. srpnja 2009., u Makarskoj je upriličeno svečano otvaranje dugo očekivane zvjezdarnice na Spomeniku revolucije. Ovaj projekt od velike je važnosti za grad Makarsku na polju edukacije, znanosti i turizma, ali i obrazovanja mnogobrojnih generacija za koje i jeste realiziran ovaj projekt.
U nazočnosti velikog broja uzvanika prisutnima su se obratili Korado Korlević – uvaženi hrvatski astronom iz Vašnjana, Maja Novaković – predsjednica Zajednice tehničke kulture Županije splitsko-dalmatinske i gradonačelnik Marko Ožić Bebek koji je osim važnosti Makarske zvjezdarnice u Makarskoj pohvalio rad Udruge DAUP-a Orion u realizaciji ovog vrijednog projekta na čelu s njihovim predsjednikom Gloryanom Grabnerom. Svečanost otvaranja uveličala je klapa Murtela, a zvjezdarnicu su otvorile djevočice Luciana Grabner i Lucija Zovko.Ideju makarskog Oriona nije bilo jednostavno realizirati, uz pribavljanje svih potrebnih suglasnosti, dozvola, dokumantacije i arhitektonskih rješenja kako bi se kupola ukomponirala u postojeći Spomenik revolucije, a pogotovo pribavljanjem novčanih sredstava. Predsjednik Oriona Grabner zahvalio se mnogobrojnim donatorima, sponzorima i svima koji su od početka na bilo kakav način doprinijeli realizaciji projekta.
U sklopu zvjezdarnice nabavljen je i teleskop sa 356 milimetarskim telestronom. Grad Makarska već je podržao novu ideju Oriona - astro-park koji će se uklopiti u okoliš zvjezdarnice i kao takav činiti jedinstven astro-kompleks ne samo u Hrvatskoj, već u čitavoj Europi.

makarska logo