13°C weather icon

Otkriven spomenik Svetome Petru

13.04.2009.

14.4.09.

Svečanost otkrivanja spomenika Svetome Petru upriličena je jučer 13. travnja 09. na poluotoku Sveti Petar. Prvi dio svečanosti održan je u crkvi Svetoga Petra gdje je mons. Ante Jurić, nadbiskup u miru, održao misu. Unatoč lošem vremenu i kiši, misi je nazočio veliki broj građana tako da je plato ispred crkvice vrvio šarenim kišobranima. Nakon mise, svečani program nastavio se na rtu na poluotoku iznad Grotte gdje je postavljen spomenik Svetome Petru.


Spomenik je pred mnogobrojnim građanstvom blagoslovio mons. Ante Jurić, a prigodnim riječima obratili su se i dogradonačelnici Ante Novak i Ivan Ivanda, mons. Tomislav Ćubelić – župnik u katedrali sv. Dujma u Splitu, koji je za vrijeme svoje službe u Makarskoj inicirao obnovu i izgradnju crkve svetoga Petra. Na kraju se nazočnima obratio i gradonačelnik Marko Ožić Bebek koji je sa mons. Pavlom Banićem i otkrio spomenik.Zbog jakog juga i pljuska, koji je na momente padao, zabavni dio programa, koji se trebao održati na Grotti, prebačen je u PŠRD Arbun čemu je nazočio i sam mons. Ante Jurić. Klape Srdela i Fjoret bile su zadužene za glazbu i dobar štimung, a prigodni domjenak upriličili su Hoteli Makarska d.d., Tvornica bezalkoholnih pića Novak, Dom za starije i nemoćne osobe, Vina Opačak te Hotel Biokovka.
Spomenik Svetome Petru visok je 3 m i 60 cm, težak je 900 kg, a djelo je akademskog kipara Tomislava Kršnjavog. Spomenik Grad Makarsku nije stajao ništa jer su trošak u cijelosti pokrili donatori Mate Jujnović-Promet Makarska, Milan Ravlić – Migros Makarska te Jako Andabaka – Blue Sun Hoteli.
makarska logo