15°C weather icon

Osnovna škola Stjepana Ivičevića: Kreativnim radionicama počelo obilježavanje Svjetskog dana zdravlja

08.04.2017.

Osnovna škola Stjepana Ivičevića u petak je zanimljivim radionicima počela s obilježavanjem Svjetskog dana zdravlja. U prostorijama škole djeca nižih razreda, njihovi nastavnici, roditelji i sugrađani zajedno su pleli i stvarali zanimljive rukotvorine. Posjetili su ih i predstavnici Grada na čelu s dogradonačelnikom Mirom Družianićem.
Projektne aktivnosti koje imaju za cilj razvoj emocionalne pismenosti kod djece i mladih u ovoj školi će biti kroz cijeli mjesec.


- I ove godine naša škola nastavlja suradnju s NZJZ Službom za mentalno zdravlje na promicanju svijesti o važnosti očuvanja zdravlja s naglaskom na mentalno zdravlje. Svjetski dan zdravlja obilježavamo danas, 7. travnja, a ove je godine posvećen depresiji.
S obzirom na sve veću izloženost stresu najmlađe djece i na porast broja osoba s depresijom nužno je raditi na projektima koji suzbijaju uzroke depresije. Rad s mladima treba uključivati niz preventivnih aktivnosti kojima bi jačali zdrave kapacitete svakog pojedinca i zajednice- ističe psihologinja Marica Garmaz, voditeljica projekta u OŠ Stjepana Ivičevića. Nastavljaju se projekti Pretežno vedro i rad na emocionalnom opismenjavanju, a uključili smo se u pilot- projekt Zagrli život. Ovako skrećemo pozornost javnosti o važnosti prevencije štetnih posljedica stresa s ciljem zaštite i unapređenja mentalnog zdravlja u suvremenom društvu.


Inače, radionice će se održavati cijeli mjesec do Dana škole. Naime, u ovoj školi su pokrenute slobodne aktivnosti u kojima je djeci ponuđena mogućnost učenja ručnog rada – pletenje, kukičanje, tkanje, šivanje vune i pamučnog materijala koji su djeca dobila recikliranjem stare odjeće. Osim što opuštaju učenike i oslobađaju ih od stresa, ovakve aktivnosti potiču razvoj motorike,razvoj percepcije, pamćenja, mišljenja, mašte, interesa ,volje, koncentracije … Djeca zajedničkim radom sa svojim učiteljicama, roditeljom i bakom rade na očuvanju tradicije pletenja, razvijaju zajedništvo, a na taj način obilježava se Svjetski dan zdravlja i Dan škole.


Pletivo u ruke ovom prigodom je uzela i školska liječnica dr. Luce Ivanda. – Ovakvi projekti značajno pomažu djeci, jer u ono vrijeme kada smo heklali, pleli i na druge načine kreativno se izražavali imam osjećaj kao da i nismo bili u stresu. A sve je više djece koja proživljavaju stres iz raznih razloga.


I naša sugrađanka Ankica Kostanić plela je s najmlađima. – Došla sam s prijateljicom i uključila se u radionicu kako bi i sama dala potporu ovakvim projektima kojima se pomaže očuvanju zdravlja djece.


Radionice pletenja za djecu 3. ,4. i 2. razreda održavaju učiteljice: Mirjana Šarić, Biljana Selak, Željana Škegro, Željka Pavlinović, Ružica Čović, Zdravka Čatlak i Božena Bursać.
Za sve ostale zainteresirane učenike i roditelje radionicu ručnog rada svaki radni dan od 12.30 do 13.30 organiziraju Ivana Miloš, Danijela Radalj uz pomoć kolegica iz stručne službe Jelenke Medoš, Mateje Jurjević i Marice Garmaz.


J.Glučina
 

makarska logo