16°C weather icon

Osjeti čaroliju: U nedjelju otvaranje Božićnog grada uz paljenje prve adventske svijeće

29.11.2013.

Svečano otvaranje ovogodišnjeg  Božićnog grada bit će u nedjelju, 1. prosinca u 16 sati kada će se na Kačićevom trgu zapaliti i prva adventska svijeća. Uz djecu iz makarskih osnovnih škola i vrtića, u programu će sudjelovati i svjetski prvak u harmonici Ante Selak, a nakon nastupa domaćih snaga, u 17 sati, najavljen je koncert Antonije Šola. To je samo početak niza zabavnih događanja koji će potrajati čak trideset dana, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare zamjenika gradonačelnika Mira Družianića i pročelnika za društvene djelatnosti Dražena Kuzmanića koji su predstavili i plakat manifestacije za čije je vizualno rješenje zaslužna makarska umjetnica Lina Rica.

Predstavljajući program Božićnog grada, koji će se nadopunjavati s događanjima u sklopu prvog Adventa u Kali, naglašeno je kako će se uži centar grada, od Kalalarge do Lištuna, za vrijeme blagdana po prvi pretvoriti u jednu veliku pozornicu.
- Ovogodišnje izdanje bit će po programu najbogatije do sada, a izraženo u brojkama to znači četrdesetak kulturno-zabavnih događanja u trideset dana. Da je Božićni grad prepoznat od građana dovoljno govori činjenica da smo ove godine iznajmili čak dvadeset kućica što je za osam više nego prošle godine. Da je Božićni grad prepoznat i van granica Makarske svjedoči potpora Hrvatske turističke zajednice, ali i pokretanje projekta pod istim nazivom u drugim gradovima. Nemamo ništa protiv toga, no pokrenuli smo proceduru oko zaštite imena jer Božićni grad jest makarski proizvod koji je pod tim nazivom nastao zahvaljujući inicijativi bivšeg gradskog vijećnika Gloryana Grabnera, istaknuo je Družianić dodavši da mu je iznimno drago da su se ove godine u program uključile i susjedne općine te Udruga Milan Ožić Mike i makarski ragbijaši naglasio je Družianić.
Iako su sva događanja, osim marendina makarskih udruga subotom ujutro, planirana u poslijepodnevnim satima, pročelnik Kuzmanić objasnio je kako će zahvaljujući animatorima u Božićnom gradu biti 'živo' cijeli dan.
- Božićni grad je, prije svega, zamišljen kao prostor gdje će okupljati djeca, pa će se animatori koje smo angažirali i ove godine pobrinuti da im, kao i drugim posjetiteljima, ne bude dosadno bez obzira u koje doba dana dođu. No, zahvaljujući ponudi, siguran sam da će se naći za svakog ponešto. Grad Makarska, kao organizator, zahvaljuje svim sponzorima, vrtićima, školama i udrugama u kulturi te svima koji su na bilo koji način pomogli, izjavio je Kuzmanić.
Osim koncerta Antonije Šola najavljeno je i gostovanje Luke Nižetića i Jacquesa Houdeka, a iz Odjela za društvene djelatnosti obećali su  još jedno iznenađenje o kojem će građani biti na vrijeme obaviješteni. Uz bogati zabavni program, u Božićnom gradu sve posjetitelje svakodnevno očekuju dječje radionice te bogata sajamska i gastro ponuda.

makarska logo