14°C weather icon

Organ Vida Zagreb 2011 - natječaj

03.04.2011.

4.4.2011.

prijava: 01.05.2011
mjesto: Zagreb
organizator: Fotografska uduga Organ Vida, Zagreb
url: http://www.organvida.com

Organ Vida, jedinstveni međunarodni festival fotografije, po treći puta će okupiti ljubitelje fotografije u prostorijama Studentskog Centra u Zagrebu od 19. do 21. svibnja 2011. U sklopu nadolazećeg festivala otvoren je javni natječaj za najbolje fotografije. Tema ovogodišnjeg natječaja je 'O ljudima'. Natječaj je otvoren do 1. svibnja.

Festival Organ Vida, sa sjedištem u Zagrebu, već treću godinu za redom promovira i popularizira kulturu fotografije turnejama fotografskih postava u gradu Zagrebu, zemlji i inozemstvu. Međunarodni festival ove će godine trajati 3 dana, a kao i svaki put do sada ugostit će vrhunske stručnjake iz područja fotografije i organizirati veliku izložbu najboljih fotografija pristiglih putem javnog natječaja. U sklopu festivala održat će se i fotografske radionice, predavanja, prezentacije mladih umjetnika, okrugli stol te tulumi s DJ-ima. Ulazak na festival i popratni programi su besplatni.

Festival Organ Vida održat će se pod generalnim sponzorstvom Epson Hrvatska, uz potporu Grada Zagreba i u suradnji s Kulturom promjene SC-a.

Festivalski natječaj
Tema ovogodišnjeg javnog natječaja je 'O ljudima'. Natječaj se raspisuje 15. ožujka, a završava 1. svibnja 2011. Na natječaj se mogu prijaviti svi punoljetni državljani Republike Hrvatske kao i inozemni autori.
Najboljih 50 fotografija, prema odluci žirija, organizatora festivala, bit će izloženo tijekom trajanja festivala u Zagrebu, u galerijama većih hrvatskih gradova te susjednih zemalja. Prvo gostovanje postava bit će krajem svibnja u Novom Sadu na međunarodnoj konferenciji za tisak, dizajn i fotografiju - PDP Convention.
Odabrani autori najboljih 50 fotografija bit će objavljeni po završetku natječaja na službenim stranicama Organa Vida (www.organvida.com), dok će najbolje fotografije biti nagrađene

Opis natječaja
Tema ovogodišnjeg festivalskog natječaja je 'O ljudima'. Pozivaju se svi amaterski i profesionalni fotografi da prijave svoje radove koji odgovaraju navedenoj tematici. Važno je napomenuti kako se tema ovogodišnjeg natječaja treba sagledati iz šire perspektive.
Tema 'O ljudima' podrazumjeva prijavu fotografija različitih žanrova, stilova, tehnike i gledišta. Dozvoljeno je prijavljivati kolor i crno-bijele fotografije, fotografije nastale analognom i digitalnom tehnikom. Mogu se prijaviti fotografije svih fotografskih pravaca (dokumentarna, ulična, novinska, modna, sportska, konceptualna, pejzažna, arhitektura, akt, portret, itd.).
Kroz finalni fotografski postav, na temu "O ljudima", želi se sagledati sva raznolikost autorskih pristupa, bogatstvo raznih gledišta i shvaćanja teme, svi aspekti uključeni u poveznice s tematikom te osobni, individulani izričaj i komentar. Fotografijama se želi prikazati kako danas izgleda suvremeni čovjek, čime se bavi, kako utječe na okoliš, kako ostavlja trag u prostoru u kojem boravi i radi. Želi se vidjeti i kritički osvrt na sociološke fenomene i ekološku problematiku. Što to ljude veseli, što ih čini tužnima, što ih može razljutiti. Preispituju se i međuljudski odnosi. Tematika 'O ljudima' je vječno aktualna, jer govori o nama samima kao vrsti, zajednici, pojedincu. Nebrojeno je toga što nas svakodnevno inspirira u nama samima, a izvrsnost u umijeću prenošenja i tkanja toga u fotografsku sliku kroz serijal, ili pojedinačne fotografije, temelj je principa odabira najboljih fotografija. Kriteriji za odabir fotografija su estetika, originalnost, kreativnost, poruka, inovativnost, atraktivnost, stil, umjetnički dojam, cjelovitost, tehnika izvedbe i kvaliteta.

Propozicije natječaja i upute za prijavu
Fotografije se šalju putem on-line prijavnice. Prijave moraju sadržavati tražene podatke o autoru i fotografije s kojima se prijavljuju. Za potrebe prijave šalju se fotografije manjih dimenzija dok će se velike rezolucije tražiti naknadno od autora čije fotografije budu odabrane za izlaganje. Važno je imati originale fotografije koje će se moći pripremti za tisak za potrebe izložbe (300 dpi, 75x50 cm, 50 x50 cm).
Fotografije za prijavu na natječaj šalju se u dimenzijama do 1000 px po dužoj stranici, 72 dpi u JPG formatu. Moguće je poslati do 5 fotografija, kao pojedinačne ili u kolekciji. Pojedinačnih je moguće poslati do 5 komada, a kolekciju čine minimalno tri (3) fotografije. Postoji i mogućnost slanja kombinacije jednog serijala i/ili dvije pojedinačne fotografije, odnosno jednog većeg serijala od 5 fotografija itd.
Fotografije je potrebno nazvati na sljedeći način: ime-prezime-redni broj.jpg, ukoliko se radi o pojedinačnim fotografijama, a ukoliko se radi o kolekciji tada je fotografije potrebno nazvati: ime-prezime-kol-redni broj.jpg

Natječaj traje od 15. ožujka 2011. do 1.svibnja 2011. zaključno do ponoći toga dana. Imena autora odabranih za izlaganje bit će objavljena na internet stranicama Organ Vida petog dana nakon završetka natječaja (5.svibnja.2011.). (www.organvida.com)

makarska logo