15°C weather icon

Održana radionica o osposobljavanju i pripremama za mogućnosti financiranja projekata

03.03.2015.

Na temu "Osposobljavanje i priprema za mogućnosti financiranja projekata" u četvrak 26. veljače 2015. u hotelu Meteor održana je informativno-edukativna i praktična radionica za subjekte malog gospodarstva s područja grada Makarske, a u suradnji Grada Makarske i META Consultinga iz Splita.
 
            Zamjenica gradonačelnika Lori Veličković pozdravila je 30-ak polaznika radionice te istaknula kako je Grad Makarska otvoren za suradnju sa gospodarskim sektorom: za nove ideje, inicijative i prijedloge. I sama radionica održana je na prijedlog lokalnog poslovnog subjekta.
 
            META Consulting (http://www.metaconsulting.hr/#klijenti) je konzultantska tvrtka- osnovana 2006. godine, sa zavidnim referencama, jedna su od vodećih tvrtki u Dalmaciji po realiziranim projektima, a trenutno i ugovorna tvrka Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a. Uz stručnjake META Consultinga radionici su se pridružili i savjetnici CEDRA-e (http://cedra.hr/hr/o-nama/cluster), clustera za eko-društvene inovacije i razvoj, tj. mreže centara podrške za postojeće i potencijalne društvene poduzetnike koji umrežuje civilne, privatne i javne gospodarske, razvojno-istraživačke, znanstvene subjekte iz područja eko-društvenog razvoja.
 
            U prvom dijelu radionice održana je uvodna, informativna prezentacija koju je vodio Tonći Lučić ispred META Consultinga sa informacijama o načinima identificiranja odgovarajućih natječaja za pojedini projekt, kako provjeriti prihvatljivost, koju dokumentaciju pripremiti samostalno, upoznavanje s određenim natječajima kako nacionalnim, tako i EU...
 
            Nakon kratke pauze, u drugom dijelu radionice, polaznici su podijeljeni u četiri grupe, a na temelju projektnih ideja i područja ulaganja: turizam – privatni iznajmljivači, turizam – hoteli, poduzetništvo i javni sektor, a svaku je grupu vodio jedan savjetnik.
Polaznici su tako dobili praktične savjete od stručnjaka kako korak po korak pripremiti svoj projekt ili ulaganje, na koji natječaj se javiti, koju dodatnu dokumentaciju i gdje tražiti, kako napisati i popuniti obrasce... Neki od polaznika su i ponijeli određenu dokumentaciju te je detaljno razradili sa savjetnikom za prijavu na određene natječaje.
 
            Većini polaznika je najzanimljiviji aktualni javni poziv Ministarstva turizma: Konkurentnost turističkog gospodarstva, na kojeg se mogu javiti i fizičke osobe – privatni iznajmljivači, za izgradnju bazena u sklopu postojećeg smještajnog objekta u sklopu ovog javnog poziva. Također, velike mogućnosti poduzetnici će moći iskoristiti i kroz nadolazeći Poduzetnički impuls Ministarstva poduzetništva i obrta, setu mjera koje Vlada objedinjuje svake godine u program koji pomaže da se u Hrvatskoj lakše posluje. Ukupna vrijednost ovogodišnjeg Poduzetničkog impulsa je 4,37 milijardi kuna, s tim da je najviši iznos potpore 15.000.000,00 kuna, a najniži 10.000,00 kuna.
Svim polaznicima nakon radionice upućene su prezentacije i iscrpne informacije o aktualnim i nadolazećim natječaja.
           
            Grad Makarska uskoro će raspisati Poziv za iskazivanje interesa za korištenjem besplatnih savjetodavnih usluga za gospodarski sektor te ovisno o interesu organizirati ovakva savjetovanja jedan put tjednom.

makarska logo