15°C weather icon

Održana 4. međunarodna gastro manifestacija Biser mora 2009.

02.03.2009.

3.3.09.

Ovogodišnji Biser ponudio je do sada najveći broj sudionika natjecatelja iz cijele Europe, a kao najveću novost izdvojili bismo vrlo uspješnu i zanimljivu premijeru gastro ture pod nazivom Gastro staze Makarskog primorja. Prava zvijezda ipak je bio ovogodišnji šampion kuharstva Željko Neven Bremec.

Piše Joško Lopar
Snimio Željko Fistanić

Željko Neven Bremec, prošlogodišnji kuhar godine u Hrvatskoj, ovogodišnji je Šampion kulinarstva Biser mora 2009.! Slovenski predstavnik Janez Dolšak osvojio je drugo mjesto, a Špiro Pavlić je treći. Iako najzanimljivije, natjecanje za titulu šampiona bilo je samo dijelom prebogata programa Bisera mora 2009. u organizaciji Saveza kuhara mediteranskih regija i Obrtničke komora SDŽ, koji je tijekom proteklog vikenda u Makarskoj okupio više od 50 europskih kuhara. Tijekom završne svečanosti u restoranu hotela Meteor (u kojem se odvijala glavnina programa) promovirani su Majstori kuhari prvog reda (najviše priznanje koje SKMER dodjeljuje) kao i novi Majstori kuhari te proglašeni ovogodišnji Vitezovi kulinarstva. Pri svečanosti dodjeljivanja nagrada i priznanja, koje su uručivali Miro Bogdanović, Nikša Ivičević, Pero Savanović, Braco Sanjin i drugi, na pozornicu se popeo i predstavnik austrijski kuhara Bruno Wahrbichler iznenadivši i oduševivši sve nazočne dodjelom svojih priznanja članovima žirija i djelatnicima organizacije. Svečanost je nastavljena kušanjem vina vinarije Kutjevo d.d. (generalni sponzor vina) i specijalitetima restorana Arkada.

Cavtatska «Galija» i ove godine prva među restoranima
Manifestacija je u stvari počela već dva dana ranije kuharskim radionicama u hotelu Park. Kuhari Orlando Orlandini i Alessandro Carella domaćim su kuharima predstavili način pripremanja talijanskih tjestenina i slastica. Unatoč skromnom otvorenju spektakl je ipak prvoga dana ponuđen, a dogodio se uranjanjem u mirise, okuse i izgled tradicijske bosanske kuhinje kroz jela vođena majstorskom rukom prvoga kuhara sarajevskog hotela Holliday Inn Hamida Hadžića. Izborom jela iz prebogate gastronomske riznice susjedne nam zemlje koji je ponudio begovu i višegradsku čorbu, bamiju sa telećim soteom, hadžijski ćevab, sarajevski sahan, šarenu dolmu, pite zeljanice i sirnice, buredžike pa sve do mača Kulina bana, bosanski su majstori kuhari oduševili u svakom pogledu. Poslijepodnevni sati bilu su ispunjeni iznimno dobro posjećenom predavanju o sirevima i vinima koje su vodili Maja Bator (DUKAT d.d.) i poznati enološki stručnjak Željko Suhadolnik. Nešto kasnije Venislav Džidić je kroz vrlo zanimljivo predavanje predstavio izraelsku tradicijsku gastronimiju kosher kuhinju. U večernjem dijelu programa prvoga dana, prigodom gastro izložbe hrvatskih restorana «Hrvatski gastronomski dragulj» bosanski su se kuhari opet predstavili, ali ovoga puta kao vrhunski «dizajneri» hrane. Uz program proglašavanja najboljeg hrvatskog restorana, u konkurenciji njih 14, svoju su nacionalnu kuhinju brojnim gostima predstavili i kuhari iz Udruženja kuhara Makedonije, a titula Hrvatski gastronomski dragulj pripala je prošlogodišnjem pobjedniku cavtatskom restoranu Taverna Galija ispred porečkog restorana DG te restorana Amigos.

Gastro staze Makarskog primorja
Premda je drugi dan bio u znaku kvalifikacijskog natjecanja profesionalnih kuhara osobito je zanimljivo bilo na prvoj gastro turi za medije «Gastronomskim stazama Makarskog primorja» koji je osmislio Nikša Ivičević Bukara, a predvodio predsjednik Kuharske akademije pri SKMER-u Pero Savanović. I dok su se u kuhinji hotela Meteor 50 kuhara iz osam zemalja (BiH, Srbija, Makedonija, Slovenija, Crna Gora, Austrija, Hrvatska i Italija) trudili izboriti nastup u završnom natjecanju, gastro tura je započela posjetom konobi Bukara u Drveniku. Nikša Ivičević dočekao je posjetitelje hobotnicom pečenom u žalu, a kao aperitiv predstavio je svoju rakiju od kamilice. Tradicijskog pivca s ražnja i krumpir na način poljičkih težaka ponudio je Vjeko Opačak u svojoj konobi u Gornjim Tučepima, a pri posjeti trećem restoranu, konobi Feral u Brelima, posjetitelji su kušali grdobinu s bobom, bižima i koromačem te orzo s kozicama i povrćem. Restoran Palac u Baškoj vodi predstavio se hobotnicom po našu, crnim i bijelim rižotom te filetom lubina na buzaru. Gastro tura se završila u Makarskoj uz posjet restoranu Porat koji je ponudio Šnicel na ladno s makarunima kuhara Jure Glavičića te uz degustaciju jela Kajina priča kojega je predstavio restoran Citrus. O ovoj prvoj gastro turi, koju je pratio enološki automobil tvrtke Mam – Vin te goste nudio vrhunskim hrvatskim vinima, pisat ćemo detaljnije u nekom od sljedećih brojeva uz predstavljanje spomenutih jela. Drugi je dan završio objavom 10 finalista natjecanja i fiš paprikašem Nenada Živanovića, vlasnika beogradskog restorana Vodenica i utemeljitelja Fish Festa koje se smatra najvećim gastro događanjem vezanom uz riječnu ribu u regiji. Završnicu su izborili Aleksandar Andrejić, Branko Podmenik, Frane Šerka, Janez Dolšak, Marin Rendić, Markus Vogel, Miro Rismondo, Orlando Orlandini, Špiro Pavlić i Željko Neven Bremec.

Skromno otvorenje
Iako se prema samome otvaranju u petak 27. veljače moglo pomisliti kako će ovogodišnji, 4. po redu, Biser najavljen kao najveća gastro manifestacija Europe (regije sigurno, ali prema nekima i svijeta), festival profesionalnih kulinara biti bitno skromniji od prethodnih, kasnija zbivanja su odagnala te sumnje. Biser se i ove godine održao pod visokim povjerenstvom samoga predsjednika RH Stjepana Mesića, no u njegovo ime okupljenima (a kada bismo zanemarili brojne novinare i same izlagače, ostalo bi ih tek nekolicina), se nitko nije obratio što su mnogi primijetili. Program otvaranja, koje je oplemenila klapa Murtela, vodila je novinarka Mirela Meić službena voditeljica zbivanja na ovogodišnjem Biseru dok je druženja i natjecanja 50 kuhara iz cijelog svijeta otvorenima proglasio kuhar Goran Albini Kamanjo. Svakako treba naglasiti da su se okupljenima obratili, vrlo kratko i predstojnik Gradskog ureda za društvene djelatnosti Dražen Kuzmanić (koji je zastupao gradonačelnika Makarske Marka Ožića Bebeka) te Vedran Ribarević (ispred hotela Makarska) ali i Joško Stela kao izaslanik Županije splitsko-dalmatinske. I to je bilo sve što se dogodilo prigodom samoga otvaranja koje je prošle godine bilo neusporedivo kvalitetnije i sadržajnije. Primijećen je i izostanak većeg broja izlagača, a prema mišljenju mnogih sudionika nedostajalo je i nešto od opuštene atmosfere prijašnjih godina. Organizatori su uložili puno truda kako bi program tekao na najbolji mogući način, no neka odstupanja od utvrđene satnice kao i manjkavosti organizacije prostora (izbor za Hrvatski gastronomski dragulj) otežavali su kvalitetno praćenje svih zbivanja, a bilo ih je zaista puno. Usprkos svemu Biser mora 2009. svojim se programom i kvalitetom sadržaja i ovoga puta dokazao kao iznimno značajna i kvalitetna manifestacija.


Vitezovi kulinarstva, Majstori i Majstori kuhari prvog reda
Zbog osobitog doprinosa kulinarstvu djelovanjem u struci, novinarstvu i politici titulu Viteza kulinarstva dobili su:
Vitezom kulinarstva sa žutom vrpcom proglašen je novinar i publicist, najpoznatiji gastronomad Robert Ripli, a zbog osobitog doprinosa u školovanju kuhara narančastu vrpcu ponio je Josip Žuvela, dugogodišnji profesor i autor većine školskih udžbenika za kuharstvo. Dokazani ljubitelj i poznavatelj hrvatske gastronomije i enologije, na čijoj ideji je zasnovano djelovanje SKMER-a, župan istarske županije Ivan Jakovčić proglašen je Vitezom kulinarstva sa zelenom vrpcom.

Majstori
SKMER svake godine promovira nove majstore kuhare, a to laskavo priznanje, koje dodjeljuje Vijeće saveza, ove godine su dobili:
Majstori kuhari I reda
Ivan Buzolić, Alessandro Carella, Nikša Ivičević, Orlando Orlandini i Marin Rendić
Majstori kuhari
Stanko Colić, Hrvoje Bekavac, Goran Staničić i Almo Čatlak.Miro Bogdanović: Najbolji Biser do sada
Za dojmove nakon ovogodišnjeg Bisera Mora pitali smo njegova začetnika i predsjednika SKMER-a Mira Bogdanovića.
-Mislim da je bilo savršeno. Nikada do sada nije bilo ovoliko natjecatelja, a i kvaliteta samog natjecanja najbolja je do sada. Sam program obilovao je edukacijskim i prezentacijskim sadržajima tako da Biser postaje jedan veliki brand. Na žalost brand koji nisu prepoznali ni u vrhu same turističke zajednice, ali ni lokalna zajednica, mislim tu na Grad Makarsku. To govorim iz razloga što smo cijelu ovu manifestaciju prisiljeni sami financirati i upitno je hoćemo li je raditi sljedeće godine. Zahvaljujući makarskim hotelima i pojedincima kao što su Bepo Srzić, Joško Lelas i Vedran Ribarević mi smo ove godine ostali u Makarskoj, ali ne vidim razloga zašto bismo i sljedeće godine Biser održali ovdje, zašto bismo ovo darovali nekom tko to ne razumije. Ove je godine manje izlagača zato što smo se ograničili na tvrtku Apfel Mije Pašalića u želji da mu ne suprotstavljamo konkurenciju tvrtki s kojima on ne posluje. Mijo Pašalić je jedna od osoba koja nam puno pomaže i ja mu se i ovim putem želim zahvaliti. Očekivali smo i predsjednika RH ili njegova izaslanika, no zbog drugih obveza oni su ovoga puta izostali, ali očekujemo ga iduće godine- kazao je Bogdanović.


Sponzori Bisera
Kao što je i uobičajeno, SKMER se zahvaljuje svim sponzorima, kojih je bio velik broj, a ove godine to su bili: Hotel Meteor, Hoteli Makarska d.d., Apfel d.o.o., Zagrebačka banka, Vagros, Dukat, Kotany, Vinarija Kutjevo, Mam-Vin, hotel Le Meridien Lav, Hotel Biokovo, Hotel Park, Akvinta, Udruga vinara Kutjevo, Grad Makarska, Graditeljska obrtnička i grafička škola u Splitu, Srednja Turistička škola Makarska.makarska logo