14°C weather icon

Odgovor ravnateljice Gradske knjižnice na medijske natpise o zapošljavanju dvojice djelatnika: Oba natječaja su objavljena i provedena u skladu sa zakonskom procedurom

09.12.2016.

Zbog neutemeljnih prozivanja od strane pojedinih gradskih vijećnika, na temu navodnih nezakonitih zapošljavanja(bez natječaja) u Gradskoj knjižnici Makarska, a koje su prenijeli i neki mediji, ravnateljica Malfina Raffanelli uputila je sljedeće priopćenje za javnost:

 


1. U GKM stalno je zaposleno 4 stručna djelatnika, 3 sa VSS, a 1 sa SSS. Jedan djelatnik (gosp. Željko Kuluz) je, nažalost, već više godina na bolovanju, a gospođa Ana Duvnjak je na bolovanju zbog komplikacija u trudnoći. Ostala su raditi 2 djelatnika, jedan sa VSS i jedan sa SSS. U takvim okolnostima, čak i da nije došlo do povećanog obima posla zbog revizije i preseljenja knjižnice, nužno je bilo raspisati natječaj za nove djelatnike.

 

2. Natječaji su se mogli raspisati na određeno i na neodređeno vrijeme. Budući da jedan djelatnik odlazi u mirovinu u siječnju 2017. godine, a drugi u lipnju 2017. godine, smatrali smo da je pametnije raspisati natječaje odmah na neodređeno vrijeme, nego na određeno, pa odmah nakon toga na neodređeno.

 

3. Natječaji su objavljeni u skladu sa Zakonom o ustanovama (NN 76/93, 29/97, 47/99, 35/08) i u skladu sa Statutom GKM. Prvi natječaj je objavljen u NN broj 61. (dne 06. 07. 2016.) i na Oglasnoj ploči GKM, a drugi u NN broj 80. (dne 07. 09. 2016.) i na Oglasnoj ploči GKM. Također, oba natječaja objavljena su na samim ulaznim vratima GKM gdje su bila na uvid svakome tko je ušao u knjižnicu. Natječaji su objavljeni u relativno kratkom razmaku jer smo imali namjeru otvoriti samo jedan natječaj, ali nakon što je naša djelatnica iznenada morala otići na (dugotrajno) bolovanje, odmah smo morali otvoriti i drugi natječaj. Natječaji nisu objavljeni na službenim stranicama Grada Makarske jer to zakon ne traži. Tamo je bio objavljen oglas za ravnatelja knjižnice jer je to djelatnik koji Grad direktno traži, a djelatnike u knjižnici imenuje Upravno vijeće knjižnice, pa oglasi ne moraju biti objavljeni na službenim stranicama Grada. Uostalom, kao što i svi drugi djelatnici koji su primljeni u službu u ustanovama koje osniva Grad nisu objavljeni na službenim stranicama Grada.

 

4. Na prvi natječaj su se, u zakonskom roku, prijavila dva kandidata, jedan iz Zagreba, drugi iz Čakovca (koji je uspio pronaći oglas!). Oba kandidata bila su već zaposlena. Budući da je kandidat iz Zagreba ponikao u ovom gradu, odrastao i školovao se u ovom gradu, stekao visoku stručnu spremu na renomiranom fakultetu, UV Knjižnice smatralo je da je sjajna stvar da se jedan mladi čovjek sa svojom obitelji želi vratiti u rodni grad iz kojega sve više mladih, nažalost, odlazi. Stoga je jednoglasno odlučilo da se primi gosp. Damir Martić. Na ovaj izbor drugi kandidat nije uložio žalbu i gosp. Damir Martić je primljen na rad u GKM.


Na drugi natječaj su se, u zakonskom roku, također prijavila dva kandidata, jedan iz Makarske, drugi iz Varaždina (koji je također uspio pronaći oglas!). Kandidat iz Varaždina bio je već zaposlen na neodređeno vrijeme, a kandidat iz Makarske bio je zaposlen na određeno vrijeme. Upravno vijeće rukovodilo se istim kriterijima, te je odlučilo dati prednost kandidatu koji je rođen i odrastao u Makarskoj, ima VSS, a nema stalno zaposlenje. Stoga je jednoglasno odlučilo da se primi gosp. Velimir Duvnjak. Na ovaj izbor drugi kandidat nije uložio žalbu i gosp. Velimir Duvnjak je primljen na rad u GKM.
Napominjemo da nikakve druge molbe na natječaj u GKM nisu pristigle.

 

5. Zaključak:

a) Osobe koje pišu u javnim glasilima trebale bi biti odgovorne prema napisanoj riječi i dobro provjeriti sve činjenice prije objavljivanja. U protivnom, trebale bi snositi posljedice za netočno izrečeno.

b) U redu je da se borimo protiv nepotizma i protežiranja, ali, ako je u redu da netko ne bude izabran zato što je sin predsjednice Gradskog vijeća (ako ne zaslužuje), tako isto NIJE U REDU da netko NE BUDE izabran samo zato što je sin predsjednice Gradskog vijeća (ako zaslužuje).

 

Malfina Raffanelli, ravnateljica Gradske knjižnice Makarska

 


Objavljeni natječaju mogu se preuzeti na sljedećim poveznicama:

www.makarska.hr/clients/1/documents/30_06_2016.doc

www.makarska.hr/clients/1/documents/23_08_2016.doc


 

makarska logo