15°C weather icon

ODBOR ZA ŠKOLSTVO GRADA MAKARSKE

31.05.2009.

9.6.09.

 

Piše: Janja Glučina
Snimio: Leonard Ninčević

 

Kako dijete s teškoćama u razvoju integrirati u školu


Svako dijete ima svoje potrebe i drugačije reagira na različite oblike sustava integracije u obrazovanju. Naš cilj je upravo za svako dijete odabrati najbolji način i to u okviru zadanih uvjeta i stručnih mogućnosti. Uvjeti boravka i rada istina nisu najbolji kao ni stručni također, sredstava nikad dosta, ali Grad Makarska u dogovoru sa svim mjerodavnim nastoji iznaći najbolji način za upis u školu svakog djeteta s posebnim potrebama

 

 

 

 


Dovoljno je samo navesti kako se u Dječjem vrtiću tri puta raspisivao natječaj za edukatora rehabilitatora i nije se pronašao! Konkretne probleme u procjeni rješenja koje bi svakom djetetu osobno najviše odgovaralo te mogućnosti integriranja u redovan sustav obrazovanja od predškolskog, osnovnoškolskog, srednjoškolskog uzrasta kao i specijalnoj školi, razmatrao je u ponedjeljak Odbor za školstvo Grada Makarske kojim je predsjedavao dogradonačelnik Ivan Ivanda.
Sastanak je održan u OŠ Stjepana Ivičevića gdje učenicima s teškoćama u razvoju već dvije godine pomažu asistenti u nastavi. Financiranje asistenata u nastavi osigurao je Grad Makarska i Savjetovalište Lanterna, podsjetio je Nikola Andačić, ravnatelj OŠ Stjepana Ivičevića.

 

Predstavnici škola i svih institucija u Makarskoj, koje rade s djecom s posebnim potrebama, istaknuli su kako je ove godine broj djece povećan, zakonske odredbe ne prate uvjeti i financiranje. No, svi oni zajedno će se nastojati u narednoj školskoj godini uključiti u odgovarajući način obrazovanja, obećao je Ivan Ivanda. Kroz rad Odbora za školstvo Grada Makarske temeljem komisijskih preporuka za svako dijete posebno će se odrediti način integracije za njega osobno. Ili će to biti uključivanje u redovnu skupinu ili razred kojem će pomoći asistent u nastavi, u specijalnoj školi ili pak u obrazovanje doma. Svaki od tih programa poduprijet će Grad Makarska koji i do sada prednjači u odnosu na druge sredine.

makarska logo