6°C weather icon

Od 16. do 25. ožujka: U Makarskoj svečano otvoreni Dani indijske kulture

17.03.2018.

Bogatim programom u dvorani Arte i Gradskoj galeriji Antuna Gojaka u petak su započeli prvi Dani indijske kulture u Makarskoj, koji će zaključno do 25. ožujka predstavljati kulturu, povijest, umjetnost te gastronomsku scenu drevne i goleme Indije koja je sa svojih milijardu i 300 milijuna stanovnika danas najmnogoljudnija zemlja na svijetu. Brojni posjetitelji jučer su tako mogli uživati u izložbi fotografija posvećenih životu i djelu najvećeg indijskog mislioca 20. stoljeća Mahatme Gandhija koji se za života izborio za nezavisnost Indije putem nenasilne revolucije, zatim i u egzotičnom indijskom plesu kojeg je predstavila Ana Jug iz zagrebačke škole orijentalnog plesa Asparadha, a naposljetku i pogledati prvi iz serije filmova indijske produkcije koji će se, u suradnji s Udrugom Dokuma svakodnevno prikazivati u dvorani Arte. Naravno, nije izostao niti gastronomski dio jer je u hodniku Gradske galerije Antuna Gojaka priređen prigodni domjenak s čajem i indijskim poslasticama, a dodatnu svečanu notu dao je i dolazak Veleposlanika Republike Indije Sandeepa Kumara čiji su napori proteklih mjeseci i pokrenuli ovaj projekt. Zaželjevši dobrodošlicu uvaženom gostu, gradonačelnik Makarske istaknuo je jučer da se na račun dosadašnjih razgovora lako može zaključiti da je gospodin Kumar postao pravi prijatelj našeg grada. – Počašćen sam što je Makarska dobila priliku vidjeti makar samo djelić bogatstva kojeg je velika nacija Indija donijela svijetu, te bih zahvalio Veleposlaniku Indije, Njegovoj Ekselenciji Sandeepu Kumaru koji ustrajnim radom zajedno s djelatnicima indijskog veleposlanstva potiče ovakav vid suradnje. Isto tako vjerujem da je ovo samo početak, da ćemo u budućnosti imati još sličnih događanja, te da ćemo produbiti započetu suradnju – kazao je gradonačelnik Jure Brkan okupljenim predstavnicima medija u dvorani Arte, apeliravši na građane Makarske da idućih dana dođu uživati u programu koji im se nudi. Naravno ni Sandeep Kumar nije skrivao zadovoljstvo. – U Veleposlanstvu Indije smatramo da Hrvatska nije samo Zagreb, zbog čega smo odlučili doći do različitih, manjih hrvatskih mjesta, gradova, općina kako bi se povezali i izgradili mostove razumijevanja prema Indiji. To je zapravo prvi razlog zbog kojeg smo danas u Makarskoj. Drugi razlog je suradnja s vašim gradonačelnikom koji je vrlo pragmatično pristupio organiziranju ovog događanja i bio prisutan na svim razgovorima, jer program koji donosimo ima brojne elemente i multidimenzionalni karakter – od kulture i filma, izložbe, vježbi yoge, predavanja pa do predstavljanja indijske kuhinje, donoseći uz to i jedan ekonomski aspekt – izjavio je Veleposlanik Republike Indije Sandeep Kumar, pokazavši da je tijekom svog boravka u Hrvatskoj uložio i vremena u svladavanje našeg jezika, poručivši – ‘Makarska je moj najdraži grad’.

 

 

Direktorica TZ Makarske Hloverka Novak Srzić: ‘Suradnja Makarske i Republike Indije donosi veliki turistički potencijal’

 

- Mislim da je pitanju jedan sjajan događaj, ne samo kroz upoznavanje Makarske s indijskom kulturom već i kroz turistički potencijal o čemu je, uostalom, već govorio i sam indijski veleposlanik. Naravno, ništa od tih stvari ne ide preko noći, međutim svako ovako predstavljanje ima značajan turistički potencijal jer ne sumnjam da će se veleposlanik Kumar potruditi proširiti vijesti našim turističkim kapacitetima i svemu što možemo pružiti – prokomentirala je direktorica TZ Makarske Hloverka Novak Srzić.

 

Izložba fotografija Mahatme Gandhija: ‘Čovjek koji je ujedinio tisuću nijansi Indije’

 

Indijski političar Mahatma Ghandi (1869.-1948.) ostat će upamćen kao možda i najpoznatiji Indijac 20.stoljeća, koji je Indiji donio nezavisnost od Velike Britanije i to, posebno neuobičajeno za ljudsku povijest – revolucijom bez nasilja. Iako izložba fotografija posvećena ovom državniku svojim obimom nije velika, kako je istaknuo ravnatelj Galerije Gojak Josip Karamatić, predstavlja vjeran prikaz Ghandijevog političkog puta. – Već znamo da se radi o najvećem misliocu Indije proteklog stoljeća, ali još važnije i čovjeku koji je uspio ujediniti tisuću nijansi Indije u jedinstvenu državu. Ova izložba koja nam donosi dragocjene povijesne fotografije plastično i informativno pokazuje životni put Mahatme Ghandija u poznatoj fazi razvoja indijske države, kada se stavio na čelo Indijskog nacionalnog kongresa i posvetio oslobađanju zemlje od engleske kolonijalne vlasti – kazao je Karamatić. Izložba se može pogledati zaključno do 25.ožujka.

 

Gradonačelnik Jure Brkan i veleposlanik Sandeep Kumar zajednički posadili maslinu – drvo prijateljstva

 

Uoči okupljanja u Galeriji Gojak, neslužbeni početak Dana indijske kulture u Makarskoj dogodio na gradskoj plaži, na predjelu Peškera gdje su makarski gradonačelnik Jure Brkan i NJ. E. Sandeep Kumar zajednički zasadili stablo masline kao simbol započetog prijateljstva, ali i buduće suradnje grada Makarske te Republike Indije.

 

O.Franić
 

makarska logo