24°C weather icon

Od 12. do 14. listopada u Velikom Brdu: Dani planinara Planinarskog saveza Splitsko-dalmatinske županije

02.10.2018.

Od 12. do 14.listopada u Velikom Brdu  će se održati Dani planinara Planinarskog saveza Splitsko-dalmatinske županije, u organizaciji HPD-a Veliko Brdo, a pod pokroviteljstvom Turističke zajednice grada Makarske.


Na otvaranju manifestacije, u petak 12. listopada, s početkom u 18 sati, najstarija živuća ledarka Mare Bašković svečano će otvoriti Planinarski dom koji nosi naziv po velobrdskim ledarima, zanimanju jedinstvenom i za ovu priliku oživljenom nakon 70 godina!

U zaseoku Žlib 13. listopada u 9 sati je polazak na planinarske ture, a pripremljene su tri prekrasne ture po vlastitom izboru u večernjim satima, kad sudionike očekuje organizirano druženje uz glazbu uživo, DJ-a, hranu i piće.

Povijest velobrdskih ledara počinje 1934. godine kada je nekoliko stanovnika Velikog Brda sasvim slučajno otkrilo ledenicu, jamu duboku 100 metara, iz koje su tijekom sljedeća dva desetljeća vadili led i dopremali ga u tadašnje pansione, hotele i mesnice. Ova je tradicija postojala sve do raširene uporabe hladnjaka, a na Danima planinara će „oživjeti“ uz pomoć pripadnika HGSS-a, vađenjem leda i dopremanjem ledene gromade u Dom.


Svi ste dobro došli, poručuju organizatori iz HPD-a Biokovo!

makarska logo