10°C weather icon

Obilježena peta obljetnica smrti prof. Petra Puharića: Zahvalnost ugledniku, brilijantnom kroničaru i velikom čovjeku

09.01.2017.

Predstavnici Grada Makarske i Gradske glazbe Makarska, u nazočnosti prijatelja i njegove supruge Biljane, odali su počast makarskom kroničaru, profesoru Petru Puhariću. I ove godine, u povodu pete obljetnice njegove smrti, delegacija Grada Makarske, u kojoj su bili gradonačelnik Tonći Bilić i zamjenik gradonačelnika Miroslav Družianić, te predstavnici Gradske glazbe Božo Škarica i Vedran Buble položili su cvijeće i upalili svijeće na grobu prof. Puharića. Odavanje počasti otpočelo je pjesmom “Fala” u izvedbi mladih nada iz Gradske glazbe Makarska čiji je prof. Petar Puharić bio dugogodišnji predsjednik. Neizbrisiv trag u glazbi, kulturi i cjelokupnom društvenom životu grada ostavio je ovaj nenadmašni kroničar Makarske.

Njemu u čast Grad Makarska se odužio i postavljanjem spomen- ploče na njegovoj obiteljskoj kući u Ulici slikara Gojaka jer je jedan od makarskih zaslužnika, kako je rekao dogradonačelnik Družianić. Ukratko je podsjetio na brojne zasluge Petra Puharića, jedne od najvažnijih figura društvenog života Makarske.

“Bio je glavni kreator cijelog niza društvenih i kulturnih manifestacija. Neka uspomena na profesora Petra Puharića i sve što je dao i ostavio u vidu pisane riječi ostane putokaz za generacije Makarana koje dolaze. Gospodin Petar Puharić jedan je iz plejade znamenitih i zaslužnih građana Makarske. Ovdje na vječnom počivalištu, našega dragog barba Pere sa zahvalnošću se sjećamo briljantnog intelektualca i vrhunskog čovjeka. Ostavio je nezaobilazan trag u društvenom, kulturnom i prosvjetnom životu grada Makarske. Zahvalni smo čovjeku koji je utemeljio Podbiokovske večeri, list Makarska rivijera, Ribarske noći, Prvomajski uranak u Baškoj Vodi. Zahvalni smo omiljenom pedagogu, dugogodišnjem ravnatelju Srednjoškolskog centra u Makarskoj, profesoru filozofije i njemačkog jezika, a prije svega briljantnom kroničaru našega grada koji je za sobom ostavio nisku od pet knjiga Zavičajnih uspomena, koje će se dugo, dugo čitati i prepričavati. Druženje s njim i mene i mnoge sugrađane obogatilo je u svakom smislu i na tome velika hvala barba Peri kojeg nikada nećemo zaboraviti” – kazao je Družianić.

Čelnicima Grada Makarske i predstavnicima Gradske glazbe Makarska, posebice mladim glazbarima, od srca je zahvalila njegova supruga Biljana Puharić ponosna što sugrađani štuju svu ljubav i djela koja je njezin suprug Pere ostavio budućim generacijama. Svi nazočni odali su počast minutom šutnje, a Gradska glazba izvedbom pjesme “Pismo moja.”

J.Glučina

makarska logo