8°C weather icon

Obilježen međunarodni Dan borbe protiv nasilja nad ženama

24.11.2011.

25.11.2011.


Gradsko povjerenstvo za ravnopravnost spolova u Srednjoj školi učenicima podijelilo promotivne letke


Zaustavljanje nasilja prioritet je svake društvene zajednice i temeljno ljudsko pravo. Prevencija je pri tome najznačajniji korak. Stoga je Gradsko povjerenstvo za ravnopravnost spolova posjetilo Srednju školu A.K. Miošić, te je u završnim razredima učenicima predstavilo rad Povjerenstva i ostale mjere koje provodi naša država, uključujući se time u međunarodne projekte. Nasilje nad ženama još uvijek je na prvom mjestu prema statističkim podacima. Međutim, u značajnom je porastu nasilje među mladima. Ne radi se samo o primjeni fizičke sile, jer nasilje je svako drugo agresivno postupanje bilo člana obitelji ili svakog drugog u društvu na integritet osobe. Nasilje je povreda dostojanstva, verbalni napadi, vrijeđanje , psovanje, povišen ton i drugi oblici grubog komuniciranja, koje ostavlja psihološke i socijalne posljedice, osobito u obitelji. Nije manje prisutno ni seksualno ili ekonomsko nasilje, o čemu se manje govori.
Profesori su napomenuli kako je potrebna veća preventivna aktivnost među srednjoškolcima, kako bi osvijestili često prikriveno nasilje, kao neprihvatljivo u društvu.
O obilježavanju međunarodnog Dana borbe protiv nasilja nad ženama predsjednica Gradskog povjerenstva za ravnopravnost spolova Ana Dragičević govorila je i na lokalnom radiju RMR.makarska logo