12°C weather icon

Obilježen Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima: “Njihova stradanja neka nam budu pouka za budućnost”

23.08.2018.

U organizaciji Grada Makarske danas je obilježen Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima. Na Gradskom groblju Sv. Križa izaslanstva Grada Makarske na čelu s gradonačelnikom Jurom Brkanom, gradski vijećnici, predstavnici GO HDZ -a i udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predstavnici gradskih ustanova i društvenog života grada odali su počast i izrazili zahvalnost svim žrtvama totalitarnih režima.

 

Vijence su položili i upalili svijeće ispred Središnjeg križa, na Spomen-kosturnici i ispred Spomenika žrtvama II. svjetskog rata i poraća, a riječi odrješenja molio je mons. Pavao Banić.

 

“Danas obilježavamo Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima. Kao što je poznato 2008. Europski parlament je donio deklaraciju o obilježavanju ovoga dana, a 2011. je naš Hrvatski sabor 23. kolovoza proglasio Danom sjećanja na žrtve totalitrarnih i autoritarnih režima. Hrvatski narod su zadesile razne pošasti. U prošlosti najgori su bili totalitrarni režimi, od fašizma, komunizma, nacizma, nema što nam se nije dogodilo. Takvi režimi za sobom ostvljaju žrtve, podjele, ostavljaju pravnu mrlju na hrvatskom narodu. Ovim danom obilježavanjem sjećanja i iskazivanjem pijetet prema svim žrtvama i njihovim obiteljima smo dužni suočiti se i s našom prošlosti, raščistiti i temeljiti budućnost na istini o stvarima koje su se dogodile u prošlosti. Svi ti totalitarni i autoritarni režimi koji su ugnjetavali naš narod kroz prošlost danas trebaju biti pouka da takvu budućnost ne trebamo. Samo slobodna demokratska Republika Hrvatska može spriječiti da se ovakve stvari ponove i u budućnosti. Slobodna Hrvatska, demokratski uređena, s narodom koji sam bira sebi svoje vladare i one koji ih vode. Narod koji neće dopustiti više da mu se nametne neka strana sila ili diktator koji bi ga usmjerio u krivom putu. Zbog toga ovaj dan moramo obilježavati kao pouku za budućnost. I Makarska je imala svojih žrtava tijekom totalitarnih i autoritarnih režima. Oni počivaju na ovom groblju” – istaknuo je gradonačelnik Jure Brkan, pozvavši skup na odavanje počasti za sve stradale za totalitarnih i autoritarnih režima u Makarskoj.

 

Gradonačelnik Jure Brkan s dogradonačelnicima Jozom Vranješom i Draženom Nemčićem položio je vijenac i na Spomen- kosturnicu.

 

Vijenci su položeni i na Spomenik žrtvama 2. svjetskog rata i poraća na Gradskom groblju Sv. Križa. Uz molitvu odrješenja za sve stradale, ispred ovog spomen- obilježja don Pavao Banić je podsjetio: -Makarani su za svaku pohvalu napravili na ovom mjestu zajedničku kosturnicu za one koji su nevini ubijeni ne gledajući kojemu sistemu i pripadaju, a koji su nađeni i koji su ovdje našli svoj vječni mir. Ljudski i kršćanski odajemo im počast. Njihova žrtva mora svima nama biti velika pouka da odgajamo nove generacije bez mržnje kako se ovakve stvari nikada ne bi dogodile.

 

Prema programu obilježavanja Dana sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima, u katedralnoj crkvi sv. Marka večeras u 20 sati je sveta misa.

 

 J.Glučina

 

makarska logo