12°C weather icon

Obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja ‘Zbog akcije Oluja i datuma 5. kolovoza generacije Hrvata danas žive u miru i demokraciji’

06.08.2018.

Prisjećajući se velikog uspjeha vojno-redarstvene akcije Oluja kojom je na 5. kolovoza 1995. godine praktički završen Domovinski rat, Makarani su započeli sa svečanim obilježavanjem najvećeg hrvatskog blagdana – Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja. Nakon što je Gradska glazba Makarska u nedjelju svečanom budnicom započela dan, predstavnici Grada Makarske, udruga proizišlih iz Domovinskog rata te političkih stranaka odali su počast polaganjem vijenaca kod Spomenika hrvatskom branitelju te Spomenika prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu. Uz gradonačelnika Juru Brkana i zamjenike Dražena Nemčića i Jozu Vranješa, vijence su položili predstavnici HDZ-a, HVIDRA-e, Udruge 156. brigade Hrvatske vojske, Udruge udovica hrvatskih branitelja Domovinskog rata, SDP-a te SABA-e, a o simbolici datuma 5. kolovoza i njegovom značenju za modernu Hrvatsku govorio je gradonačelnik Brkan.

 

– Rijetko se koji datum može vezati uz jedan događaj koji je za sva vremena obilježio našu državu kao što je ovaj današnji. Označavajući završetak četverogodišnje patnje, krvi i stradanja na ovaj smo datum prije 23 godine dobili ono što hrvatski narod u povijesti nije imao – da se u jednom danu završi jedan krvavi rat, da se Hrvatska oslobodi agresora, ali i da je akcijom Oluja stvoren preduvjet za trajni mir u susjednoj Bosni i Hercegovini. Nemojmo zaboraviti da sve generacije koje su došle nakon tog 5. kolovoza 1995. godine imaju privilegiju živjeti u miru i demokraciji, nečemu što dugo nismo imali – kazao je Jure Brkan. Nešto kasnije vijenci su položeni i kod Spomenika prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu, a dogradonačelnik Dražen Nemčić podsjetio je na ulogu prvog hrvatskog predsjednika i zapovjednika Hrvatske vojske u pobjedu u ratu koji je, naglasio je Nemčić, Hrvatskoj bio nametnut i iz kojeg je naša zemlja izašla kao ponosan pobjednik.

 

U 10 sati u katedrali sv. Marka služena je misa za Domovinu.

 

O, Franić

 

 

makarska logo