14°C weather icon

Obilježen Dan pobjede, domovinske zahvalnosti i hrvatskih branitelja

10.08.2009.

11.8.09.

Na spomenike položeno cvijeće

Trostruki državni praznik - Dan pobjede, Dan domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja obilježen je i u našem gradu. Na Spomeniku hrvatskom branitelju, u Parku fra Jure Radića, izaslanstva Grada, udruga proizišlih iz Domovinskog rata, kulturnih organizacija i političkih stranaka položili su cvijeće. Nekoliko riječi zahvale braniteljima uputio je gradonačelnik dr. Marko Ožić Bebek, koji je pozvao sve nazočne i na minutu šutnje za sve poginule za Hrvatsku. Molitvu su predvodili don Pavao Banić i don Alojzije Bavčević.
Najveći dio nazočnih uputio se i na Spomenik prvome hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, gdje je također položeno cvijeće. Kratko slovo o trostrukom državnom prazniku izrekao je dogradonačelnik Ivan Ivanda.
U večernjim satima u katedrali sv. Marka služena je sveta misa za Domovinu koju su predvodili don Pavao Banić i kapelan Ante Prnjak. Katedrala je bila dobro popunjena, a na misi su bili i brojni strani gosti.
Nakon mise na Kačićevu trgu gradski vijećnik i predsjednik kluba HDZ-a u Gradskom vijeću Zvonimir Galić na novom štandarcu podigao je hrvatsku zastavu. Novi štandarac blagoslovio je don Pavao. Gradska glazba koja je uveličala ovu priliku odsvirala je i hrvatsku himnu. Time je završena priča o štandarcu, ali i obilježavanje trostrukog praznika.

Ivo Ćurković
Foto Smiljan Topić i Ivo Ćurkovićmakarska logo