4°C weather icon

Obilježen Dan HRM-a u Makarskoj: po prvi put uprizorena pomorska bitka iz 887. g.

19.09.2013.

Obilježavanje 22. obljetnice HRM-e započelo je polaganjem cvijeća na Spomeniku hrvatskom branitelju, te na Spomen ploču bitke kod Makarske. S pijetetom su se mornara, pomoraca i svih koji su poginuli za nezavisnost Hrvatske sjetili predstavnici Grada Makarske, udruga proisteklih iz Domovinskog rata, te Udruge 156. brigade Hrvatske vojske. S raketne topovnjače ‘Šibenik’ koja je uplovila pod zapovjedništvom poručnika fregate Stipe Mornara i Ive Raffanellija, zapovjednika flote HRM-a, gradonačelnik Tonći Bilić spustio je u more vijenac kao spomen i sjećanje na sve poginule hrvatske mornare i pomorce koji su svoje živote dali za slobodu Hrvatske. Dok je morskim prostranstvom odzvanjala ‘Tišina’ iz trube Adama Gvozdenovića uslijedila je molitva don Ante Žderića koji je poručio kako je to zahvala za sve mornare kojima je more grob.
Nakon toga, u prostorijama PŠRD-a Arbun gradonačelnik Tonći Bilić otvorio je izložbu Brodomaketarskog kluba ‘Leut’ Makarska. Vrijednim brodomaketarima čestitao je na velikom trudu, jer osim što to rade iz gušta, čuvaju tradiciju.
U okviru proslave Dana HRM-e na raketnoj topovnjači „Šibenik“ zapovjednik poručnik fregate Stipe Mornar i gradonačelnik Tonći Bilić sa suradnicima navečer su se pozdravili i razmijenili prigodne darove.
Simuliranjem bitke između Hrvata predvođenih knezom Branimirom i mletačkog dužda Kandijana 18. rujna 887. g. u akvatoriju luke u večernjim satima, uz efekt bengalki, Makarska je proslavila Dan ratne mornarice. Iz Komina su stigle dvije neretvanske lađe s posadama, koje su se kao u davno povijesno doba, suprotstavile Mlečanima na daleko moćnijem brodu Calipso, i pobijedili ih. Pred kneza Branimira donijeli su glavu neprijatelja Kandijana. Veliku pobjedu hrvatskih gusara Hrvatska slavi kao Dan hrvatske ratne mornarice.
Grad Makarska i Turistička zajednica prvi put su bitku uprizorili s nakanom da postane tradicionalno uprizorenje. Spektakl je popratila Gradska glazba Makarska, FA Tempet, Grupa Adria, a ples hrvatskih mornara izvele su skupine iz Krvavice, Velikog Brda i Makarske.

makarska logo