16°C weather icon

Obilježen Dan državnosti: Počast najzaslužnijima za stvaranje slobodne i neovisne Republike Hrvatske

25.06.2019.

Promenadom rivom Gradska glazba Makarska najavila je da se u Makarskoj od jutra svečano obilježava Dan državnosti Republike Hrvatske.

Predstavnici Grada Makarske, a koji je organizator proslave velikog datuma u hrvatskoj povijesti, na čelu s gradonačelnikom Jurom Brkanom, izaslanstvo HVIDRA-e Makarska, Udruga proizašlih iz Domovinskog rata, SDP-a i HDZ-a položili su vijence i upalili svijeće na Središnji križ na Gradskom groblju Makarska. Božju riječ molili su mons. Pavao Banić i fra Ante Čovo, gvardijan Franjevačkog samostana u Makarskoj.

Čestitajući Dan državnosti gradonačelnik Brkan je podsjetio na povijesne okolnosti koje su prethodile 25. lipnju 1991., kada je Hrvatski sabor donio Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske proglašavajući je neovisnom državom. – Za njezinu slobodu pali su mnogi životi, i odajmo im zahvalnost i poštovanje minutom šutnje – pozvao je nazočne.

Nakon što su položili svijeće na Spomenik hrvatskom branitelju predstavnici Grada, HVIDRA-e, Udruga proizašlih iz Domovinskog rata, Udruge 156. brigade HV-a, HDZ-a, SAB-a, SDP-a, HNS-a, Marko Ožić- Bebek, predsjednik makarskog Gradskog vijeća je naglasio da su poginuli hrvatski branitelji dali sve za slobodu Hrvatske, ugradili svoje živote u temelje jedine im domovine i zaslužuju najveći pijetet.

Svečano je bilo na Spomeniku prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu. Vijencima su zahvalnost odali predstavnici Grada, HDZ-a, Udruga proizašlih iz Domovinskog rata, HVIDRA-e, 156. brigade HV-a i SAB-a. Zamjenik gradonačelnika Joze Vranješ čestitajući blagdan, naglasio je vizionarstvo koje je imao dr. Franjo Tuđman u stvaranju slobodne Hrvatske, a koje ne bi bilo bez zajedništva na koje je pozivao i ujedinio hrvatski narod. – Ono nam je potrebno i danas u ključnim odlukama – poručio je zamjenik gradonačelnika Vranješ.

Program povodom Dana državnosti završava večeras koncertom klape Cambi na Kačićevu trgu.

J.Morović

makarska logo