19°C weather icon

Obilježavanje Međunarodnog dana planina

01.12.2011.

2.12.2011.

Od 2002. godine koja je proglašena Međunarodnom godinom planina i koja je podsjetila na značaj očuvanja prirodnih resursa planinskih područja, u svijetu se tradicionalno, svake godine 11. prosinca obilježava Međunarodni dan planina s ciljem da se ukaže na golem značaj planina i potrebu održivog razvoja njihovog okoliša, što dovodi do kvalitetnijeg života stanovništva.
Ovogodišnji Međunarodni dan planina širom svijeta će se obilježiti pod geslom „Planine i šume“. Planinske šume su bitne za „zelenu ekonomiju“ i ublažavaju posljedice globalnog zagrijavanja. Ovaj dan neka nam bude prilika za razmišljanje o tome kako su planinske šume dom velikog broja biljnih i životinjskih vrsta, kako osiguravaju hranu, ogrjev i sirovine za veliki dio čovječanstva, te da su danas drastično ugrožene baš od strane tog istog čovjeka.
Ovogodišnji Međunarodni dan planina Javna ustanova „Park prirode Biokovo“ obilježiti će u suradnji sa Speleološko alpinističkim klubom „Ekstrem“ i Hrvatskim planinarskim društvom „Biokovo“ iz Makarske čišćenjem, uređenjem kao i završetkom markiranja planinarske staze Podpeć – Crvene stine – Logršća voda – Vela – Stol – Kotišina.
Za sve sudionike organiziran je besplatan prijevoz i ručak ispred Info centra Kotišina – Spomen dom „Marin Kovačević“ u Kotišini.
Polazak sudionika je u nedjelju 11. studenog u 8:00 h ispred ureda Javne ustanove „Park prirode Biokovo“ Marineta - Mala obala 16. Pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže!
Slijedom svega navedenog molimo Vas da sukladno svojim mogućnostima obavijestite Vaše čitatelje o obilježavanju Međunarodnog dana planina.
Unaprijed zahvaljujemo i nadamo se da ćemo i dalje uspješno surađivati, te da ćete se odazvati našem pozivu kako bi zajednički obilježili ovaj važan datum u zaštiti prirode.
makarska logo