12°C weather icon

Obilježavanje Dana državnosti u Makarskoj:'' Zajedništvom se stvara zemlja u kojoj je najljepše živjeti''

25.06.2018.

U Makarskoj se slavi Dan državnosti Republike Hrvatske, blagdan koji se obilježava 25. lipnja, na dan kada je Hrvatski sabor 1991. godine donio Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti RH, proglašavajući je samostalnom i neovisnom državom.

Proslava velikog hrvatskog praznika, u organizaciji Grada Makarske, počela je pred Središnjem križem na Gradskom groblju na koji su vijence položila izaslanstva Grada Makarske, Udruga proisteklih iz Domovinskog rata, makarskog HDZ-a i makarskog SDP-a.

Podsjećajući na značaj 25. lipnja prije 27 godina gradonačelnik Jure Brkan, čestitao je blagdan istaknuvši da je hrvatski narod predvođen dr. Franjom Tuđmanom, izvojevao pobjedu. Stvorena je samostalna i suverena Republika Hrvatska, a ostvarena je i vizija da postane članica Europske unije i NATO-a. Pozvao je nazočne da minutom šutnje odaju dužno štovanje za sve koji su svojom žrtvom stvorili slobodnu i neovisnu Hrvatsku. Riječi odrješenja molili su mons. Pavao Banić i fra Ante Čovo.

Pijetet je vladao i pred Spomenikom hrvatskom branitelju na koji su cvijeće postavila izaslanstva Grada Makarske, Udruga proisteklih iz Domovinskog rata, Udruge 156. brigade Hrvatske vojske, SABA-e Makarskog primorja, HDZ-a i SDP-a. Dogradonačelnik Dražen Nemčić odao je zahvalnost hrvatskim braniteljima koji su dali svoje živote za samostalnu i suverenu Hrvatsku.

Uz Grad Makarsku, cvijeće su na Spomenik prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu položila izaslanstva Udruga proisteklih iz Domovinskog rata, Udruge 156. brigade Hrvatske vojske, HDZ-a i SDP-a. Dogradonačelnik Joze Vranješ naglasio je kako u Domovinskom ratu, unatoč opasnosti, hrvatski branitelji su se borili za slobodu, nisu odlazili, a bilo im je teško. Pozvao je mlade da ostanu u Hrvatskoj i grade je. Samo nam treba jedinstvo hrvatskog naroda i možemo stvoriti zemlju u kojoj će biti najljepše živjeti, ustvrdio je dogradonačelnik Vranješ.

Prije polaganja vijenaca Gradska glazba Makarska na gradskoj rivi promenadnim nastupom najavila je proslavu Dana državnosti, a u 21 sat na Kačićevom trgu je koncert klape Intrade.

Sveta misa za domovinu je u 20 sati u katedrali sv. Marka.

J. Morović

 

makarska logo