26°C weather icon

Obilježavanje blagdana: Predstavljanje kulturnog projekta ''Stopa sv. Martina'' i svečana sveta misa u obnovljenoj crkvi sv. Martina u Kotišini

07.11.2019.

U suradnji s Kulturnim centrom Sveti Martin Hrvatska, ogrankom Matice hrvatske u Makarskoj, JU Makarska razvojna agencija - MARA, Turističkom zajednicom grada Makarske i Župom sv. Marka, a u povodu obilježavanja blagdana sv. Martina, Grad Makarska organizira predstavljanje kulturnog projekta „Stopa sv. Martina“.

U sklopu programa obilježavanja blagdana sv. Martina, u obnovljenoj crkvi sv. Martina, održat će se i svečana sveta misa, prva nakon 1962. godine.

Crkva sv. Martina rekonstruirana je u sklopu projekta „Revitalizacija kulturno-povijesne baštine zaseoka Kotišina“, a inovativni program Integrirane ture Putevima svetomartinske bratovštine samo je jedna u nizu planiranih aktivnosti u sklopu predmetnog projekta.

Bogata materijalna i nematerijalna baština zaseoka Kotišina, povezana sa štovanjem i kultom sv. Martina, od velikog je značaja za razvoj religijskih i rekreacijskih turističkih aktivnosti koje se planiraju valorizirati postavljanjem stope sv. Martina. Naime, realizacijom projekta prezentirat će se važnost same crkvice i cijelog lokaliteta te Makarsku i Kotišinu dovesti na turističku, kulturnu i hodočasničku kartu europskih kulturnih ruta.

Više o projektu „Stopa sv. Martina“ na predstavljanju 8. studenog govorit će prof. dr. sc Antonija Zaradija Kiš, , dr. sc Lidija Bajuk i Marinko Tomasović, dipl. pov. um. i dipl. arheolog. U glazbenom dijelu nastupit će Vokalna skupina FA Tempet i Lidija Bajuk na gitari.

Svečanu svetu misu na sam blagdan sv. Martina 11. studenog u 11,00 sati predvodit će msgr. Marin Barišić, nadbiskup i metropolit splitsko-makarski.

Nakon svečane svete mise održat će se prigodno druženje u Velikom Kaštelu u Kotišini.

 

 

PROGRAM

predstavljanja kulturnog projekta „Stopa sv. Martina“ i obilježavanje blagdana sv. Martina

 

 

8. studenog 2019. (petak), dvorana Arte, 18,00 sati

prof. dr. sc, Antonija Zaradija Kiš.: Predstavljanje projekta Sv. Martin u 21. stoljeću; Institut za etnologiju i folkloristiku / Kulturni centar sv. Martin – Hrvatska

 

dr.sc. Lidija Bajuk: Predavanje Iris croatica – božanski, iscjeliteljski i nacionalni cvijet; Institut za etnologiju i folkloristiku

Marinko Tomasović, dipl. pov. um. i dipl. arheolog: Arheološka istraživanja u Kotišini s naglaskom na crkvu sv. Martina; Gradski muzej Makarska

 

11. studenog 2019. (ponedjeljak), Kotišina, 11 sati

Svečana sveta misa / Crkva sv. Martina

 

 

 

makarska logo