1°C weather icon

Novost na spomeniku sv. Petra - Ljubavni katanci

13.03.2012.

14.3.2012.

Ljubav zaključana za sva vremena

Dogradonačelnik Ante Novak u suradnji s Ivanom Rosom Duskom omogućio je svim Makaranima i Makarkama te svim makarskim gostima da na poseban način iskažu svoju ljubav. Naime, na spomeniku sv. Petra postavljen je lanac na koji se mogu staviti katanci kojima se zaključava ljubav

Radi se o tome što mnogi momci i cure, bračni parovi, istospolni parovi, majke s djecom, očevi s djecom i mnogi drugi žele svoju ljubav učiniti vječnom. Ljubav se nosi samo u srcu i tamo vječno može trajati. Na simboličkoj razini sada se može zaključati katancem koji se stavlja na lanac sv. Petra. Kako bi ljubav ostala vječna i jača od čeličnih katanaca, ključić se baca u more tako da ljubav nikada ne može puknuti. Postoje i katanci sa šifrom koji također simboliziraju ljubav, ali onu u koju se može povremeno zaviriti i obnoviti je. Postoje i katanci bez ključa, ali jedanput kada se zaključaju više ih nije moguće otključati.
Ovakvi primjeri postoje u svijetu, a najpoznatiji je onaj iz Rima gdje se na jednoj rimskoj fontani i lancu oko nje ostavljaju katanci kao zalog ljubavi. Makarani su ovakvu priliku dobili još 6. prosinca prošle godine i od tada se broj katanaca počeo povećavati. Pravi bum se očekuje na ljeto zbog brojnih gostiju koji će doći te kada ova informacija dođe do svih Makarana.
Sličan lanac postoji kod groblja Boninovo u Dubrovniku koji se ipak ne može nikako usporediti s makarskim lancem. Naime, Boninovo je groblje i to nije mjesto za ljubav. S druge strane to je poznato mjesto s kojega je do sada izvršeno puno suicida bacanjem u more niz veliku stijenu. Smrt i ljubav nemaju ništa zajedničko pa tako makarski lanac ljubavi ima čast što je prvi kod nas i što mu je položaj svima pristupačan i nije kontradiktoran.
Ivo Ćurković
Foto Željko Kovačić
makarska logo