26°C weather icon

Novo poglavlje prijateljstava Neumarkta i Makarske - gradonačelnik Tonći Bilić primio Helmuta Jaworeka

06.09.2013.

Gradonačelnik Tonći Bilić i zamjenik Miroslav Družianić primili su jutros Helmuta Jawureka, počasnog građanina Grada Makarske. Nijemca koji se tijekom Domovinskog rata iskazao humanitarnim i političkim zalaganjem za Makarsku i Hrvatsku, te koji od 2005. godine s razlogom nosi titulu počasnog građanina našeg grada. Nekadašnji zastupnik u njemačkog Bundestagu, Jawurek (50) je četiri godine vijećnik Gradskog vijeća u gradu Neumarktu, 12 godina član bavarske skupštine, posljednjih 18 godina je predsjednik Kršćansko-socijalne unije u tom bogatom njemačkom gradu, te deset godina predsjeda tamošnjom turističkom zajednicom, a uz sve to je posljednjih 15 godina član Društva hrvatsko-njemačkog prijateljstva.  Zahvaljujući njegovom zalaganju, Makarska i Neumarkt svojevremeno su razvili izvrsne odnose na političkoj i ostalim razinama a današnji susret u sobi 26 zgrade Grada Makarske mogao bi se shvatiti i kao svojevrsna isprika aktualne gradske vlasti zbog ‘propusta’ napravljenih posljednjih godina.
Helmut Jawurek istaknuo je kako je prije 20 godina sjedio na istom ovom mjestu kada je prvi put posjetio Makarsku, tijekom putovanja prema Mostaru i Međugorju, u vrijeme kada je i Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini bilo izuzetno teško. Makarska ga je oduševila na prvi pogled i vrlo brzo je došlo do prijateljstva dvaju gradova ali i ‘običnih ljudi’ iz Makarske i Neumarkta, podsjetivši da se od tada skoro 15 godina Makarska redovito, svake godine, u lipnju predstavljala sa svojom turističkom ponudom na Altstadt festivalu u Neumarktu, kojeg dnevno posjeti oko 20.000 ljudi. Pozvao je gradonačelnika na što skoriji posjet njegovom gradu. Prihvativši ponudu, gradonačelnik Bilić i zamjenik Družijanić pozvali su ovog počasnog građanina Makarske na svečanu sjednicu Gradskog vijeća koja će se održati 24. listopada povodom proslave Dana grada.
Inače,  Neumarkt broji oko 40.000 stanovnika i spada među bogatije njemačke gradove s oko 120 milijuna eura na gradskom računu, a po stopi nezaposlenosti koji broji samo 2 posto smjestio se na sam vrh gradova u Njemačkoj.
 

makarska logo