26°C weather icon

Noć Kale - noć tradicije

09.09.2007.


Zvucima Gradske glazbe Makarska, u petak 7. rujna počelo je službeno i svečano zatvaranje manifestacije Makarsko ljeto 2007. Zatvaranju Makarskog ljeta poseban čar dao je nastup Folklornog ansambla Tempet, koji svojim prekrasnim nošnjama i vještim plesom uvijek uljepšaju atmosferu.
Nakon prigodnih riječi gradonačelnika Marka Ožića Bebeka, uz zvuke fanfara, svečano je spuštena zastava Makarskog ljeta, a fešta se nastavila u najstarijoj ulici grada na Noći Kalalarge.
Klapska pisma, šušur, vonj ribe i fritula privukli su namjernike ali i slučajne prolaznike u Kalalargu.
Na centralnoj bini prvi je nastupio Gradski zbor HKD Napredak, dok su klape Makarska, Srdela i Stara srdela zabavljale prolaznike po kalama, kao i pjevački zbor Folklornog ansambla Tempet.
Zvijezde večeri definitivno su bili solisti HNK Split Barbara Sumić i Stefan Kokoškov, uz klavirsku pratnju Aleksandra Srzića, koji su izmamili čak dva bisa.
Organizator nije zaboravio ni one najmlađe, tako da je kod Gradske tržnice održana lutkarska predstava Veliko putovanje malog puža, koja je posjećena u velikom broju.
Nakon dugo vremena u Makarskoj je održana tombola, omiljena igra Makarana, koja je u prošlosti bila neizostavan dio Podbiokovskih večeri.
Pjesnik Željko Kuluz se recitacijom i projekcijom prisjetio stare Makarske i poznatog makarskog galeba Šime Lafera, inspiracije za spomenik Turistu i makarskim galebovima, postavljenom na Gradskoj rivi u čast 100 godina turizma u Makarskoj.

Na bini su se redale klape Adrion, Marinera, i Garbin, a kraj večeri začinila je grupa Adria, te rasplesala dobro raspoloženu publiku.
Srednja Obrtnička škola pobrinula se da ne nedostaje friških fritula, Udruga Sunce domaćih kolača, a Hoteli Makarska čokoladne torte 1 x 1 metar. U intimnoj atmosferi Renčićevih dvora pekla se riba, točilo vino.
Turistička zajednica grada imala je pune ruke posla, te ovom prigodom podijelila preko 1000 plakata Makarske i ostalih promidžbenih materijala.

Kalalarga je u petak oživjela cijelom svojom dužinom uz pregršt kulturnih i zabavnih sadržaja u svojoj intimnoj atmosferi. Ovom prilikom zahvaljujemo svim sudionicima koji su svojim nastupom ili donacijom uveličali Noć Kalalarge 2007.


makarska logo