10°C weather icon

Noć Kalalarge - prikupljeno 4500 kn u sklopu humanitarne akcije

02.08.2012.

3.8.2012.

Noć Kalalarge 2012.

U organizaciji Grada Makarske i Turističke zajednice Grada sinoć je održana još jedna Noć Kalalarge pod sloganom „Doživimo našu Kalu!“ (onakvom kakva je nekad bila, kada se u njoj pjevalo, igralo, jelo i pilo!).

Prikupljeno 4500 kn u sklopu humanitarne akcije

Sve se „zakuhalo“ u golemoj teći Hotela Makarska, u kojoj je ekipa hotela Rivijera, Turističke zajednice i Marendina (predvođena chefom Jozom Škrabićem) skuhala 250 porcija rižota od plodova mora. Rižot se, uz čašu vina, prodavao po cijeni od 20 kn, a sav prihod od prodaje (4500 kuna), namijenjen je u humanitarne svrhe – nabavku invalidske sjedalice potrebitom učeniku, što je nastavak humanitarne akcije organizirane na Fešti sv. Petra.

Kulturno-zabavni program

Kulturno-zabavni program odvijao se na dvije lokacije – glavna bina bila je smještena na ulazu u Kalalargu – kod tržnice, gdje su program prigodnim performansom - ćakulom starih Makarki, otvorile umirovljenice - članice udruge „Treća dob“ i oduševile publiku humorističnim i veselim poštapalicama. Mandolinski orkestar iz Vrgorca svojim je zanimljivim i maštovitim odabirom klasičnih i popularnih izvedbi izmamio veliki pljesak publike. Nakon njih, u svojim prekrasnim nošnjama nastupila je vokalna skupina Folklornog ansambla Tempet, koja je uvijek rado viđena na manifestacijama koje odišu kulturom i tradicijom našega kraja. Prošlogodišnji pobjednici Festivala klapa uz mandoline i gitare – klapa Sol iz Paga imala je čast nastupiti kao gost večeri, a svojim veselim izvedbama i klapskim obradama potvrdili su status najbolje klape Festivala i oduševili publiku.
Na drugoj lokaciji – kod „Staroga mlina“ redale su se makarske klape Srdela, Garbin, Makarska i Gradski zbor Makarska, čiji su nastupi najviše oduševili nazočne turiste, ali i lokalne ljubitelje dalmatinske pisme. FA Tempet tu je nastupio sa svojom plesnom skupinom. Duž čitave Kale nudio se veliki izbor autohtonih suvenira, jela, pića i ostalih rukotvorina.

Prodajna izložba autohtonih proizvoda

Ana Kunac, autorica knjige „Stare igre u Makarskoj“ upriličila je izložbu s igračkama na kojima se nekada igralo te sama pokazivala zainteresiranima kako koristiti određene igračke i rekvizite - na konop, franje, šugarela, banice, hulahop…
Udruga Zima, nakon prezentacije na Fešti sv. Petra, i ovdje je izložila svoje originalne drvene igračke, kakvih više nema kupiti u dućanima; FA Tempet izložio je svoje promidžbene materijale – CD-ove i majice; Katica Čuljak predstavila se po prvi put sa svojim sapunima od lavande koji nalikuju na slasne kolače i muffine; Edita Brtan izložila je svoje umjetničke slike; Gradski zbor Makarska potrudio se s bogatom ponudom gastronomskih, autohtonih specijaliteta (rakija, fritule, rafiole, lavanda…); Tinel Art izložio je svoje maštovite kreacije različitih ukrasa i suvenira, dok je Tea Hand Made i ovaj put oduševila prepoznatljivim keceljama, navlakama za jastuke, vinom, torbicama i ostalim rukotvorinama. Obitelj Prgomet sa svojim domaćim pršutom i vinom postao je neizostavni sadržaj gradskih fešti, kao i Helena Matijašević s proizvodima od hvarske lavande. Jure Tucak predstavio je svoje krtole i košare koje sam izrađuje, a aktivna Udruga Sunce široku paletu šarenih rukotvorina. Vanja Roso predstavila je svoje umjetničke uratke, a Marita Tomčić prekrasan nakit.

Ništa bez torte 'makarane'

Kakva bi to bila fešta od naše Kale bez makarskog brenda, kraljice kolača – torte 'makarane'!? Našu su tradicionalnu slasticu i njezin novi logotip na istom štandu predstavili Ivana Prodan, pobjednica ovogodišnjeg i prošlogodišnjeg natjecanja – čije su torte za čas planule, Grad Makarska s 'mini-makaranama' hotela Osejava te OPG LIVR s ružolinom i kalupima za 'mini-makarane'. Ljubica Gardun, majstorica u pripremi „makarane“ također je izložila svoju „kraljicu“. Udruga „Plemenitaši“ i ovdje je prezentirala tradicionalni vrtuljak koji je uvelike zabavio djecu, a novost u programu je bila i prezentacija ručnog kovanja novca, koja se pokazala kao vrlo atraktivan sadržaj.
U svakom slučaju svi sudionici Noći Kalalarge itekako su se potrudili prezentirati tradiciju našega grada i zabaviti publiku, koja je nažalost, ako ćemo usporediti s dosadašnjim Noćima Kalalarge, ipak zakazala. Činjenica je kako se u isto vrijeme odigravala važna nogometna utakmica (Hajduk-Inter) kao i veliki humanitarni koncert što je zasigurno jedan od razloga slabije posjećenosti.
Ovom prigodom, ogranizatori – Grad Makarska i Turistička zajednica Grada zahvaljuju svim sudionicima kulturno-zabavnog programa i izlagačima Noći Kalalarge!


POSEBNO ZA OVU PRIGODU ORGANIZATORI SU DALI
IZRADITI POSEBNE MAJICE S NAPISOM:
MAKARSKA U SRCU!!!


makarska logo