6°C weather icon

Natjecanje mladih u pisanju najljepšeg pisma u 2013.

23.01.2013.

24.1.2013.

prijava: 01.03.2013.
organizator: Hrvatska pošta / Agencija za odgoj i obrazovanje (AZOO)
url: http://www.posta.hr


Suradnja Hrvatske pošte i Agencije za odgoj i obrazovanje (AZOO) iznova je aktualizirana objavom natjecanja mladih u pisanju najljepšeg pisma. Svjetska poštanska unija je za ovogodišnje, 42. međunarodno natjecanje predložila temu pod nazivom: 'Napiši pismo u kojem ćeš objasniti zašto je voda dragocjena.

Bez vode nema života. Voda je najvažniji prirodni resurs koji moramo sačuvati. Ona je preduvjet za ljudsko zdravlje i dobrobit, za očuvanje prirode. UN je razdoblje od 2005. do 2015. proglasio Međunarodnim desetljećem za djelovanje pod geslom: Voda za život. Time se željelo podsjetiti na važnost zaštite vode i nedostatak vode za piće u mnogim zemljama svijeta jer i dalje 11% stanovništva nema pristup sigurnoj pitkoj vodi.

Nacionalno natjecanje mladih za najljepše pismo u 2013.godini dio je međunarodnog natjecanja koje organizira Svjetska poštanska unija (UPU), a najuspješnije pismo bit će prevedeno na engleski jezik i poslano u sjedište Svjetske poštanske unije, čije će povjerenstvo odabrati najbolje pismo od svih prispjelih pobjedničkih pisama zemalja sudionica. Autora najljepšeg pisma u Hrvatskoj i njegov razred Hrvatska pošta nagradit će jednodnevnim izletom, a vrijednim nagradama biti će nagrađeni i drugo i trećeplasirani natjecatelji.

Da bi zainteresirani mogli sudjelovati u natjecanju, moraju ispunjavati dva važna kriterija: da su učenici od 1. do 8. razreda osnovne škole u Republici Hrvatskoj te da s 30. travnja 2013. godine nemaju više od 15 godina. Pismo mora biti napisano u školskoj godini 2012./2013., hrvatskim jezikom i latiničnim pismom. Također mora imati od 500 do 800 riječi i sadržavati elemente pisma kao što su adresa primatelja, oslovljavanje, sadržaj, pozdrav, adresu pošiljatelja i potpis pošiljatelja.

Nakon primitka svih pisama neovisno stručno povjerenstvo, koje će imenovati Agencija za odgoj i obrazovanje, odabrat će osam najljepših pisama. Najuspješnije pismo bit će objavljeno na internetskim stranicama Agencije za odgoj i obrazovanje te na internetskim stranicama Hrvatske pošte. Također će biti objavljena imena autora ostalih sedam najuspješnijih pisama, kao i ime škole koju pohađaju.

Pismo treba do 1. ožujka 2013. godine poslati na adresu:
Agencija za odgoj i obrazovanje
Za natječaj Hrvatske pošte
Donje Svetice 38
10000 Zagreb
makarska logo