6°C weather icon

Natječaj Brokenships Design

15.01.2012.

16.1.2012.

prijava: 29.01.2012.
url: http://brokenships.com

Hrvatsko dizajnersko društvo i Muzej prekinutih veza objavljuju poziv na sudjelovanje na natječaju 'Brokenships Design'. Rok za predaju radova je do 29. veljače 2012. do 16 sati.

'Brokenships Design' se pokreće kao tradicionalni godišnji natječaj dizajnerskih projekta koji interpretiraju teme obuhvaćene umjetničkim projektom Muzej prekinutih veza / Museum of Broken Relationships.

Fokus natječaja je razvoj originalnih suvenira koji na inovativan, afirmativan, inteligentan, emotivan, duhovit ili ironičan način tematiziraju ljubav, a osobito prekide ljubavnih veza. Projekt razmatra etnološke, etičke, kulturološke, sociološke i psihološke aspekte prekida ljubavnih odnosa kroz sve njihove faze, od same ljubavi, preko uzroka prekida i neposrednih reakcija na njega, do razdoblja oporavka.

Polazište su ljubavni odnosi i njihovi prekidi sa svim emotivnim stanjima koja im prethode i slijede, kroz sve stereotipe, a osobito unatoč njima. Dizajneri se potiču na emotivno, afirmativno, duhovito ili kritičko razmatranje tematike života udvoje, ljubavne patnje, stereotipe o samcima i druge srodne teme koje smatraju inspirativnima. Očekuju se koncepti upotrebnih predmeta u svim tehnikama izvedbe i materijalima.

Muzej prekinutih veza je umjetnički koncept koji okuplja ostavštinu prekinutih, a nezaboravljenih ljubavi, polazeći od pretpostavke da predmeti posjeduju združena polja sjećanja i emocija, svojim postavom želi kreirati prostor zaštićenog sjećanja za očuvanje materijalne i nematerijalne emotivne baštine prekinutih veza.

Muzej prekinutih veza otvoren je za sva, mada su u određenoj mjeri poželjnija rješenja koja:
- se intrigantno, inteligentno, afirmativno i duhovito odnose prema temi;
- temi ljubavnog prekida i srodnim temama prilaze na nov i svjež način;
- nude drugačiji (pozitivan) pogled u odnosu na stereotipe;
- su jednostavna za izvedbu, kako bi u što kraćem roku krenula u realizaciju;
- potiču angažman hrvatskih obrtničkih i industrijskih proizvodnih pogona;
- su ekološki i socijalno osviještena.

Od radova pristiglih na natječaj Ocjenjivački sud će odabrati tri rada koja će biti nagrađena, pri čemu zadržava pravo: nedodjeljivanja svih nagrada u slučaju nedovoljne kvalitete pristiglih radova, preraspodjele nagradnog fonda na jednakovrijedne nagrade u slučaju podjednake kvalitete pristiglih radova te dodatne dodjele pohvala žirija koje ne nose novčane nagrade, u slučaju pristizanja većeg broja kvalitetnih radova.

Svrha natječaja je proizvesti originalne radove koji će u najširem smislu te riječi, funkcionirati kao suveniri Muzeja prekinutih veza. Nagrađeni radovi će biti proizvedeni u odgovarajućoj seriji ovisno o tržišnim procjenama uspješnosti plasmana. Realizirani mogu biti i drugi radovi pristigli na natječaj sukladno interesima i procjeni Naručitelja i u skladu s objektivnim mogućnostima, pri čemu će odnos dizajnera i naručitelja biti reguliran odvojenim ugovorom.

Rad se sastoji od suvenira na zadanu temu i pripadajuće ambalaže. Logotip Muzeja prekinutih veza potrebno je aplicirati na proizvod ili na pripadajuću ambalažu. Sudionici natječaja dužni su dostaviti:
- fotografiju rada u digitalnom obliku (jpg format / CMYK / 300 dpi);
- kratki tekstualni opis na hrvatskom i engleskom jeziku;
- model (maketu) rada u mjerilu 1:1, ako ga je moguće izraditi.

Ocjenjivački sud sastoji se od 5 članova koje imenuju Muzej prekinutih veza i HDD:
1. Mladen Orešić / HDD
2. Damir Gamulin / HDD
3. Olinka Vištica / Muzej prekinutih veza
4. Dražen Grubišić / Muzej prekinutih veza
5. Marija Curić / Muzej prekinutih veza

U slučaju spriječenosti ili odustajanja nekog od članova Ocjenjivačkog suda, zamijenit će ga zamjenski član Damir Bralić (HDD).

Natječaj je otvoren i na njemu mogu, uz članove HDD-a, sudjelovati i drugi autori i grupe autora. Svaki autor/tim može prijaviti neograničen broj radova. Natječaj je anoniman i u radu Ocjenjivačkog suda svi radovi sudjeluju isključivo pod šifrom.

Ocjenjivački sud dodijelit će tri novčane nagrade:
- 1. nagrada 8.000 kn
- 2. nagrada 5.000 kn
- 3. nagrada 3.000 kn.

Osim navedenih nagrada Ocjenjivački sud može dodijeliti i pohvale žirija koje ne nose novčanu nagradu.

Pitanja vezana uz propozicije mogu se postavljati na adresi natjecaji@dizajn.hr Ocjenjivački sud završit će s radom do srijede 07.03.2012. i objaviti rezultate natječaja najkasnije 09.03.2012.
makarska logo