14°C weather icon

Nasilje nad ženama - Na tematskom okruglom stolu sudjelovali stručnjaci iz više područja

03.12.2009.

04.12.09.


Piše Ivona Ćirak
Snimio Krešimir Žanetić


Obiteljsko nasilje i nasilje nad ženama bila je tema okruglog stola kojega je protekloga utorka organizirao Forum žena SDP-a i na kojemu su sudjelovali stručnjaci iz više područja, od psihologa u Centru za socijalnu skrb, preko sudskih savjetnika i aktivista, pa do predstavnika Grada i Vijeća za prevenciju. Posebna gošća bila je Danijela Didić, mr.spec.kliničke psihologije iz splitske udruge Psyhoaktiva u kojoj se provode psihosocijalni tretmani za nasilnike. Upravo ovakvi tretmani koji traju šest mjeseci istaknuti su na okruglom stolu kao jedino pravo oružje u borbi protiv obiteljskog nasilja jer su, prema riječima Danijele Didić, uspješni u 70% slučajeva. To znači da se svaki sedmi nasilnik nakon sastanaka u udruzi i razgovora sa stručnjacima te ostalim nasilnicima, oduči od rješavanja sukoba u braku silom.Tretman nije psihoterapija
- Tretman se sastoji od 16 grupnih susreta koji traju dva sata tjedno. Ohrabrujuća je činjenica da većina zlostavljača promijeni obrazac ponašanja. No, tretman nije psihoterapija jer svi oni koji imaju psihičke probleme ili su ovisni o alkoholu moraju se najprije liječiti od toga. Moram istaknuti da su čak četvrtina zlostavljača psihopate - objasnila je Didić u čiju udrugu zlostavljače šalju sudovi.
Na okruglom su stolu napomenuli kako su rješenja često manjkava te kako su sucima na kraju zavezane ruke jer, u nekim slučajevima, uopće nemaju ovlasti u izricanju mjere liječenja i tretmana. Nasilnike se katkad pošalje na Bilice, a nakon što se vrate, oni nastave po starom, pa se nametnulo pitanje zašto se ne odredi uvjetna zatvorska kazna uz uvjet liječenja.
Supružnici se nerijetko pomire ukoliko se spor ne procesuira odmah, pa se žrtve kasnije često čude zašto moraju svjedočiti s komentarima ‘da sam ja znala da će to završiti na sudu, ne bih ga prijavila’ i slične stvari - objasnila je sudska savjetnica Katja Bašić-Marić, s čime se složila i Miranda Mastelić iz Centra za socijalnu skrb.
- Žrtve bi nerijetko da njihov problem riješi netko drugi, a to tako ne ide. Tek kad se procesuira, ima šanse da se problem riješi. Nekad je najlakše izreći novčane kazne, ali one su uvijek kazne za cijelu obitelj jer je vrlo često zaposlena samo - žrtva. Što se tiče obiteljskog nasilja na našem području, brojke govore da je ono ipak u padu. No, evidentan je porast psihičkih poremećaja i ovisnosti, bilo o alkoholu, drogama ili kocki. Tu smo nemoćni jer se to treba posebno rješavati - istaknula je Mastelić.

Prozvani liječnici
Da je alkoholizam pošast i okidač kojega se ne smije zanemariti, napomenula je i Zora Barnjak. - Čak 90% zlostavljača je nasilno u alkoholiziranom stanju. A problem ovisnosti u kojem, u Hrvatskoj, grca čak 250.000 registriranih alkoholičara, očito nikoga ne zabrinjava. Liječnici primarne zaštite trebali bi prepoznati problem i upućivati ljude na liječenje, a ne samo davati lijekove za problem koji je izazvao alkohol - oštra je bila Barnjak.
makarska logo