3°C weather icon

Na rivi startala 3. etapa utrke Tour Of Croatia: Televizijski prijenos iz Makarske odaslan u 300 milijuna kućanstava širom svijeta

21.04.2016.


Prizori s makarske rive još jednom su obišli svijet – točno u 11 sati ispred zgrade Grada označen je start treće etape međunarodne biciklističke utrke Tour Of Croatia, koja je ove godine okupila gotovo 160 natjecatelja iz 20 timova, među kojima su i neki od najboljih svjetskih biciklista. Etapa duga 190 kilometara, a započeta u našem gradu, natjecatelje vodi preko Baške Vode, Brela, pa preko Dubaca do Zadvarja, Šestanovca, Blata na Cetini, zatim prema Trilju, Sinju, pa dalje put Drniša, Skradina, sve do Šibenika gdje je organiziran doček u popodnevnim satima. Kao i protekle godine (kada je Makarska bila domaćin samog starta ove velike utrke op.a.), u gradu je jutros vladala svečana atmosfera – s velike je pozornice na rivi voditelj Filip Brkić predstavljao natjecatelje, televizijski helikopter je čitavo vrijeme letio iznad centra grada, a okupljeno građanstvo, goste i sportaše pozdravili su brojni uzvanici – uz gradonačelnika Tonća Bilića i zamjenika Miroslava Družianića bili su tu i dožupan Ante Šošić, kao i direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije Joško Stella. – Ovaj današnji događaj nije samo sportski spektakl nego i velika promidžba biciklističkog sporta, ali i turističke ponude grada Makarske, baš kao i čitave Dalmacije i naše države Hrvatske, kazao je makarski gradonačelnik u svom pozdravnom govoru. – Splitsko-dalmatinska županija već tri godine radi na razvoju cikloturizma, i do početka ove sezone ćemo imati 2.700 kilometara označenih biciklističkih staza na području županije. Lani smo otvorili biciklističku kartu Dalmatinske zagore, sufinanciramo i kartu Makarske rivijere, sada smo otvorili biciklističku kartu Hvara, sutra Brača, a cilj nam je pokriti biciklističkim kartama, dakako, područje čitave županije, naglasio je direktor županijske TZ Joško Stella.

Kako nam u razgovoru ispričao Vladimir Miholjević, čovjek iza kojeg stoji ideja o pokretanju utrke Tour of Croatia, ove je godine učinjeno nekoliko velikih iskoraka kako u sportskom, tako i u marketinškom smislu. – Najbolja ocjena lanjske utrke je dolazak najboljih svjetskih ekipa na ovogodišnju. Maksimalno smo ispunili dozvoljenu kvotu timova iz najvišeg ranga Svjetske biciklističke federacije, iako je bilo uistinu mnogo zainteresiranih, a tendencija nam je da utrka raste za pola kategorije te da stalno povećavamo pažnju globalne sportske javnosti. Druga stvar koja je različita u odnosu na lani je plasman slike – prošle je godine putem Eurosporta odaslana u 54 zemlje svijeta, a sada se utrka prenosi u 90 zemalja na svih 6 kontinenata i prema skromnoj ali realnoj procjeni, gleda se oko 300 milijuna kućanstava. Isto tako mogu najaviti da sada u Makarskoj imamo razgovore za još jedan izuzetan projekt, ja bih ga nazvao fenomenalnim, međutim to je sve od informacija koje sada mogu dati, uglavnom saznat ćete sve na vrijeme – kazao je Vladimir Miholjević. Dodajmo i da se Tour Of Croatia nakon završetka današnje etape nastavlja vožnjom od Crikvenice do Učke (22. travnja), nakon čega slijedi etapa od Poreča do Umaga (23. travnja) a završni dio utrke slijedi u nedjelju 24. travnja, kada se vozi od Svetog Martina na Muri do Zagreba. 

O.F.

makarska logo